8 tegn på sykdom, som du kan se i ansiktet ditt

28/07/2020 21:08

Emma

Helse
Kviser, linjer, poser, flekker, tørrhet og rødhet. Ansiktet ditt kan avsløre om du kanskje har noe som legen din bør se nærmere på.

Det er alltid slitsomt å bestille en tid hos legen. Men det er den eneste måten hvis man mistenker at noe kan være galt.

Den følelse kan komme for eksempel hvis du våkner med mystiske flekker i ansiktet eller har mørke ringer rundt øynene i lenger tid.

Den slags ting i ansiktet kan nemlig være tegn på at noe er galt, som legen bør ta en titt på. Her er åtte symptomer på sykdommer som kan sees i ansiktet. 

1.   Tørr og flassende hud

Det er ikke i seg selv tegn på alvorlig sykdom, men tørr hud er absolutt bekymringsfullt. Hvis huden skaller, så får kroppen nemlig alt for lite væske, og dette er et tydelig tegn på at du er dehydrert. Det kan være et skjult tegn diabetes. Forresten, hvis du ser dårligere, er spesielt tørst eller tisser hele tiden, kan det være diabetes du skal sjekkes for. 

Dehydrering i seg selv kan være en alvorlig tilstand. Hvis kroppen mangler vann, kan det få store konsekvenser.

2.   Uventet ansiktshår

Uønsket hårvekst i ansiktet er noe kvinner bør ta på alvor. For de uventede dun- eller skjeggvekst er ofte knyttet til kvinners hormonbalanse, og det kan være et tydelig tegn på polycystisk eggstokksyndrom, også ganske enkelt kjent som pcos.

Det er en alvorlig tilstand som rammer 5-10 prosent av alle kvinner i fødedyktig alder. Kvinner som er ramt av lidelsen har for mange follikler i eggstokkene. 

Folliklene har sluttet å utvikle seg, og har i stedet dannet cyster som hemmer dannelsen av det kvinnelige kjønnshormon østrogen, samt kompliserer normal menstruasjon, noe som også fører til større risiko for infertilitet. 

Som et resultat av ubalanse mellom mannlige og kvinnelige kjønnshormoner, opplever 70 prosent av kvinnene med lidelsen uønsket hårvekst i ansiktet.

Legen kan oppdage det umiddelbart. For øvrig er to av tre kvinner med lidelsen overvektige og har ekstreme vansker med å gå ned i vekt ettersom sykdommen påvirker stoffskifte. Kostholdsendringer og mer trening er med på å lindre konsekvensene av den kroniske lidelsen. 

3.   Gulaktige flekker rundt øyenlokkene

Her må legen være veldig nær for å se at du kan være i risikogruppen for en hjerte– og karsykdom. De gulaktige flekkene eller abscessene kalles xanthelasma og er avleiringer av kolesterol som kroppen sladrer om. 

Og det er ganske bekymringsfullt. 

En dansk studie fra 2011, som så på nesten 13 000 pasienter over 33 år, konkluderte med at fire prosent av pasientene hadde gulaktige flekker rundt øynene. Av disse partiene var 70 prosent i risiko for å utvikle åreforkalkning som førte til en blodpropp.

51 prosent av pasientene har økt risiko for hjerte- og karsykdommer i løpet av livet, så hvis du ser flekkene påp øynene, er det grunn til å snakke med din egen lege.

 

4.   Vesker eller mørke ringer under øynene.

Hvis du fortsatt har poser under øynene, kan det være et tydelig tegn på kronisk allergi, der det spesielt er luftbårne allergier, som pollen eller gress, som legger seg under øynene. Det er også typisk allergier mot kjæledyr som ofte får øynene til å klø eller bli tørre. 

Den følsomme huden under øynene påvirkes raskt av friksjon, og poser under øynene indikerer en utvidelse av blodkarene under huden, mens de mørke kantene kan være en liten lekkasje av blodårene under huden. 

Det kan også oppstå i perioder med dårlig nattesøvn. Hvis du sover dårlig om natten, må du først få litt søvn.

5.   Lammelse eller ‘skjevt’ ansikt

Her skal alarmklokken ringe i den grad, og her kan du hoppe over legen og dra dirkete på sykehuset. Dette er fordi det er et av de første tegnene på hjerneblødning eller blodpropp i hjernen hvis muskler i ansiktet ditt ikke er symmetriske og du ikke ser ut som du pleier.

Blodpropp i hjernen rammer 12.000 danskere hvert år, så her er det virkelig viktig å komme fort til legevakten. 

6.   Hudens farge

Hvis du blir mer gul i huden, kan det skyldes forskjellige leverdefekter eller sykdommer, for eksempel hepatitt, der omtrent en femtedel av pasientene som har hepatitt-b også får gulsott, der huden blir gullig. Hvis huden er blek, kan det være et symptom på anemi, og hvis du har blålepper, kan det være hjerte eller lungene det er galt med. 

Legg merke til din hudfarge fortløpende, og vær klar over plutselige endringer i hudfargen.

 

7.   Utslett på huden

Glutenallergikere vet dette. For visse utslett på huden kan være et tegn på glutenallergi, der tarmen ikke kan bryte ned gluten i matvarer som brød og pasta. 

Her vil et andet symptom være en veldig løs og ikke minst grå avføring, men hvis du ikke ser ned i toalettet, vil også huden sladre om det.

8.   En tilbakegående hake

Det er mere et trekk i ansiktet enn en tilstand man bør legge merke til her. Fordi kombinert med en stor hals og liten kjeve, kan du risikere å lide av søvnapnè. 

Hvis du lider av søvnapnè, stopper pusten under nattesøvn, noe som kan forårsake alvorlig ubehag. 

Derfor, hvis du ofte våkner med hodepine, snorker voldsomt og opplever utmattet tretthet i løpet av dagen, bør du se legen din som skal teste deg for søvnapnè, og da kan en liten maskin bidra til å lindre tilstanden.

 

 

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.