Advarsel mot virus-epidemi: Foreldre bør kjenne til disse symptomene

02/05/2017 09:30

Anniken Hauge

Helse
Foto: privat foto
Foto: privat foto
Foreldre bør holde et øye med symptomene på denne smittsomme sykdommen, som spesielt rammer barn i barnehagen og på skolen.

Der er mange sykdommer barn kan pådra seg, mens de går i barnehagen eller på skolen.

Selv om barn i en tidlig alder kan vaksineres mot meslinger, kusma og røde hunder, som er blant de mer alvorlige sykdommene, så finnes det også en annen og like smittsom sykdom som mange foreldre overser, skriver littlethings.com.

En av de vanligste smittsomme sykdommene har navnet hånd-, fot- og munnsykdom, og spesielt barn i opp til syvårsalderen blir smittet i barneinstitusjoner, men eldre mennesker kan også smitte hverandre på for eksempel pleiehjem. 

 

Sykdommen er en virusinfeksjon som dannes i kroppens lymfesystem, og som smitter via kroppsvæsker som snørr, avføring eller spytt. 

Er man først blitt smittet, så går det typisk mellom to til syv dager før sykdommen bryter ut, og ses typisk som små blemmer på føtter, i munnen eller på hendene. Dessuten kan barna føle seg syke, ha dårlig appetitt og vondt i halsen.

Det skyldes at sykdommen danner små blærer i svelget og kan ses på den bakerste delen av tunga.

Foto: privat foto

Foto: privat foto

Det er ingen behandling mot virusinfeksjonen, og den forsvinner av seg selv etter en ukes tid. Noen barn får i visse tilfeller mild feber som følge av infeksjonen, og denne skal også forsvinne etter 2-4 dager. Ved smerter og feber kan man bruge smertestillende eller kald drikke for å dempe smertene i munnen og svelget. 

På samme måte som ved røde hunder så danner sykdommen antistoffer i kroppen etter at man har blitt smittet, hvilket gjør at man ikke kan få sykdommen igjen resten av livet.

Foto: privat foto

Foto: privat foto

Foto: privat foto

Man skal være oppmerksom på at når barnet først har tatt med viruset hjem, så kan hele familien bli smittet.  

Videre er det ingen fare forbundet med sykdommen, men om man vil unngå den helt, så må man være ekstra nøye med å vaske hendene etter bleieskift eller annen kontakt med barns kroppsvæsker. 

Det er vanskelig å sette tall på eksakt hvor mange barn som smittes årlig av virusinfeksjonen i Norge, da sykdommen sjeldent registreres hos legen.