Anonym kilde i helsevesenet advarer: Mystisk hjernesykdom sprer seg blant unge

06/01/2022 10:18

Emma Sletta

Helse
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En mystisk hjernesykdom sprer seg blant unge mennesker i Canada, og en anonym sykepleier har avslørt at den sprer seg raskere enn først annonsert.

Våren 2021 kunngjorde det kanadiske helsesystemet for første gang at en mystisk hjernesykdom hadde blitt oppdaget i provinsen New Brunswick.

Sykdommen er en nevrologisk lidelse som først og fremst rammer unge mennesker i 20- og 30-tallet som raskt mister mange av sine kognitive evner, og leger har blitt forvirret om årsaken til sykdommen siden den gang.

En anonym sykepleier har nå delt konfidensiell informasjon, og sier at sykdommen sprer seg raskere enn myndighetene vil rapportere.

Offisielt er det oppdaget 48 tilfeller som har vært under etterforskning siden sykdommen ble oppdaget, men ifølge The Guardian og TV2 i Norge kan flere anonyme kilder rapportere at det er minst 150 tilfeller og at antallet øker raskt.

«Jeg er genuint bekymret for disse sakene fordi de ser ut til å utvikle seg så raskt», sa den anonyme sykepleieren, og la til: «Jeg er bekymret for dem, og vi skylder dem en slags forklaring.»

Kilden kan fortelle at det først og fremst er friske unge mennesker i 20- og 30-tallet som plutselig blir påvirket av sykdommen, og at de utvikler symptomer som plutselig vekttap, søvnløshet, hallusinasjoner, muskel- og skjelettproblemer og konsentrasjonsproblemer.

Minst 9 av de offisielt rapporterte tilfellene er uten genetisk kobling, og forskere og leger mistenker derfor at sykdommen kan skyldes miljøfaktorer. Det er to eksempler på personer som har utviklet sykdommen etter at de har vært i nær kontakt med personer som lider av lignende nevrologiske lidelser.

Det første tilfellet gjelder en kvinne som brydde seg om mannen sin, som hadde begynt å ha symptomer på demens og ataksi. Plutselig begynte kona å oppleve muskeldystrofi, demens og hallusinasjoner, og tilstanden hennes er nå verre enn mannens.

En annen kvinne, som ikke kan snakke, kan ikke kontrollere munnvannet og blir matet gjennom en slange, ble tatt vare på av en sykepleierstudent i 20-tiden. Den unge studenten begynte plutselig å ha symptomer på at hennes nevrologiske evner falt dramatisk.

I et tredje tilfelle begynte en ung mor plutselig å lide av søvnløshet og hallusinasjoner, mens hun plutselig mistet 30 kilo. Skanninger av hjernen hennes viste tegn på atrofi.

Forskere og leger er fortsatt usikre på nøyaktig hva sykdommen skyldes.

 

 

 

Læs også:

Så enkelt: En rask måte å rengjøre ovnen på Et enkelt triks for å få ovnen til å glinse igjen ved å bruke en enkel ting.