Bakrus kan snart være over: Forskere hevder å ha funnet den ultimate kuren

05/06/2024 05:00

Emma

Helse
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En gruppe forskere hevder å ha funnet den ultimate kuren mot bakrus, og derfor kan det snart være over for å føle seg dårlig neste dag.

I Norge er vi ikke akkurat kjent for å unngå alkohol. Faktisk drikker mange nordmenn minst en gang i uken.

Selv om mange liker det, kan konsekvensene dagen etter være brutale. Men nå tror forskere at de har funnet en løsning - en gel som kan eliminere bakrus for godt.

Forskere ved ETH Zürich i Sveits har med hell utviklet en spesiell type proteingel som skal kunne bryte ned alkohol i mage-tarmkanalen.

Det skriver Express.

I en studie publisert i tidsskriftet Nature Nanotechnology, ble det avslørt at det ble testet på mus, hvor det raskt, effektivt og direkte omdannet alkohol til ufarlig eddiksyre før den nådde blodet.

Det er i blodet at alkohol vanligvis utvikler sine berusende og skadelige effekter.

"Gelen flytter nedbrytningen av alkohol fra leveren til fordøyelseskanalen. I motsetning til når alkohol metaboliseres i leveren, produseres ikke skadelig acetaldehyd som et mellomprodukt," sier professor Raffaele Mezzenga, ifølge Science Daily.

Acetaldehyd er giftig og ansvarlig for mange helseproblemer forårsaket av overdrevent alkoholforbruk. Teamet sier at i fremtiden kan gelen tas oralt før eller under alkoholinntaket for å forhindre økning i mengden alkohol i blodet og skade fra acetaldehyd.

Dette gjør det forskjellig fra andre eksisterende produkter som bare hevder å bekjempe symptomene på overdreven drikking. Dette skyldes at gelen også takler årsaken.

Det er imidlertid bare effektivt så lenge det fortsatt er alkohol i mage-tarmkanalen. Dette betyr at det kan gjøre svært lite for å hjelpe med alkoholforgiftning når alkoholen har kommet inn i blodet. Samlet sett er det fortsatt best å ikke drikke alkohol, sa forskerne.

"Det er sunnere å ikke drikke alkohol i det hele tatt," la professor Mezzenga til.

"Men gelen kan være av spesiell interesse for folk som ikke vil gi opp alkohol helt, men ikke vil belaste kroppen sin og ikke aktivt søker effekten av alkohol."

Her er det også viktig å nevne at du ikke vil oppnå effekten forbundet med alkohol med denne gelen. Derfor, hvis du fester for å bli full, er denne gelen ikke en løsning for deg. Det vil forhindre deg i å nå dette stadiet i det hele tatt.

Ifølge Verdens helseorganisasjon dør rundt tre millioner mennesker hvert år av overdrevent alkoholforbruk. Derfor er det også en klar anbefaling at du prøver å holde deg borte fra å drikke alkohol så mye som mulig.

Læs også:

Svært få vet: Dette betyr fargen på kjøkkensvampen Ikke mange er klar over at farge faktisk har en betydning.
Hudlege advarer: Ny hårtrend kan gi livslange konsekvenser Sommerens hårtrend er oppkalt etter skandinaviske kvinner, men du må vurdere hva du gjør med hodebunnen, sier en hudlege.