Bruk naturen og 4 andre tips for å få litt mosjon i ferien

27/03/2024 15:00

Emma

Helse
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Det er ikke nødvendig å bryte den gode vanen, selv om du kanskje er borte fra hjemmet!

Påskeferien er her. Et sårt tiltrengt pusterom.

Men skal det også være et avbrekk fra treningen – selv om du er i feriehus, på storbyferie eller all-inclusive på Gran Canaria?

– Alle har det bedre med å bevege seg. Og hvis du har leddgikt, er trening like viktig som medisinering. Det holder smerten og stivheten nede og gjør at du kan gjøre vanlige hverdagslige gjøremål. Derfor kan det godt være et problem når fysioterapeut eller varmtvannsbasseng er stengt, eller du skal på ferie selv. For akkurat som medisiner bare virker når du tar det, virker treningen bare hvis du får det gjort, sier Trine Majlund Vestbø, fysioterapeut ved Dansk Leddgiktforenings rådgivning.

Bli enige om noen øvelser med fysioterapeuten din

Det skal faktisk ikke mye til for at du holder deg til de gode rutinene, selv om du ikke er hjemme i de vanlige omgivelsene.

– Ti minutter med treningsstrikk og en daglig spasertur eller sykkeltur kan faktisk være nok til å holde formen og smertene i sjakk. Er dere vant til å bli veiledet av fysioterapeut eller personlig trener, er det lurt å avtale noen øvelser sammen som dere kan gjøre – selv om det er litt annerledes enn vanlig.

Her er fysioterapeutens fem tips til ferietreningen:

1. Snakk med fysioterapeuten din

Hvis du trener med en fysioterapeut eller har en personlig trener, bli enige om noen øvelser som du kan gjøre uansett hvor du er.

2. Invester i en pakke treningsstrikker

De koster ikke en formue og tar ikke opp plass i feriekofferten. Øv deg på å bruke dem før du drar, slik at du vet hvordan. Du kan komme langt med bare 10-15 minutters trening i løpet av dagen.

3. Fortell de andre at du skal trene

Hvis du er på ferie med andre som ikke bryr seg så mye om trening, fortell dem at du må gjøre noen øvelser hver dag for å føle deg bra. Kanskje du kan lokke en av dem ut på den daglige turen eller sykkelturen.

4. Bruk naturen

Er du på ferie i feriehus? Naturen er en flott treningspartner! En svømmetur får hele kroppen i gang, en trestubbe fungerer godt som trinnbenk, en veltet stamme er perfekt for å trene balanse, og ujevnt terreng styrker de små, stabiliserende musklene.

5. Nyt ferien

Er det dager hvor du hopper over treningen og gå- eller sykkelturen ikke blir realisert fordi den øser ned? Det får være nok. Du er på ferie – kos deg!

Læs også:

Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.
Kvinne legger sitronene sine i fryseren – så skjer magien som får nordmenn til å gape De færreste vet hvorfor du bør legge sitronene dine i fryseren.