Bruker du også hånddesinfeksjon? Dette må du være klar over

20/06/2024 16:00

Sofie

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
For mange var koronapandemien starten på en rekke nye initiativ, som siden har blitt vaner.

For mange har hånddesinfeksjon blitt en fast del av hjemmet og når man er ute. Det kommer fra pandemien, der folk gikk langt for å forhindre smitte ved å holde avstand, vaske fingrene og rense hendene.

Disse tiltakene har blitt vaner, og er noe mange fortsetter med. Det er imidlertid visse ting du bør være klar over.

Det er viktig å unngå å skape en falsk følelse av trygghet at du er klar over visse ting når det gjelder bruk av hånddesinfeksjon. Dette er skrevet av Samvirke

  1. Sjekk hånddesinfeksjonsmiddelet

Det er viktig å sjekke produktetiketten på hånddesinfeksjonen for å se om den er effektiv mot bakterier og virus. Du må sjekke om den er testet i henhold til EU-standarder:

  • EN1500 (bakterier)

  • EN13727 (bakterier)

  • EN13624 (gjær)

  • EN14476 (virus).

I tillegg er det fordelaktig å velge merker som du allerede er kjent med. Dette er fordi noen hånddesinfeksjonsprodukter ikke inneholder den nødvendige mengden aktive stoffer som trengs for å drepe bakterier og virus.

Det har nå gått noen år siden corona kom til Norge, og derfor er det også viktig å merke seg at håndsprit kan bli for gammelt. Vanligvis kan de vare mellom 2-3 år.

  1. Husk å vaske hendene også

Hånddesinfeksjon er ikke et alternativ til å vaske hender, men må ses på som et supplement. Derfor er det viktig å holde seg til de gode hygienerutinene når det gjelder håndvask, og å gjøre det ordentlig. Det inkluderer bruk av såpe og vann i 20-30 sekunder.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.