De fleste har dette krydderet hjemme - men få er klar over effekten av å bruke det

13/02/2017 14:30

Anniken Hauge

Helse
Foto: privat foto
Foto: privat foto
Mange krydder er ikke bare gode for smaksløkene dine, men kan også gjøre underverker for kroppen din. Flere typer krydder som de fleste av oss har stående på hylla, har faktisk nyttige egenskaper for helsen.

I gamle dager kunne man ikke bare ta seg en paracet hvis man hadde hodepine. I stedet brukte man urter og krydderier, altså naturens medisiner til å redusere smerte og sykdommer. 

I dag tar mange av oss piller hvis vi har behov for det, men det er faktisk en god gunn til å ta en titt i krydderhylla i stedet for medisinskapet, når vi skal lindre smerte og holde oss friske.

Mange typer krydder du garantert har på kjøkkenet, har nemlig uventede helsemessige fordeler.

En av de største heltene er muskatnøtt, som gir en utrolig god smak til potetstappen, wokgryten eller pepperkakedeigen.

 

Den lille fine nøtten stammer fra India og har gode antibakterielle egenskaper. Det betyr at muskatnøtten kan bidra til å holde munnen og ikke minst tennene rene, fjerne dårlig ånde, og forhindre hull i tennene. 

Foto: Polfoto

Samtidig inneholder muskatnøtten stoffet eugenol, som visstnok skal være godt for hjertet. 

Sist, men virkelig ikke minst så har forsøk vist at nøtten kan lindre depresjon, angst og søvnforstyrrelser, og øke sexlysten. 

For menn er det ikke noe som virker mer søvndyssende enn sex, så det er en perfekt grunn til å ta i litt ekstra med muskatnøtten neste gang den brukes i en gryterett. 

Ikke bare til jul
Et annet ofte oversett krydder forbindes ofte med sukkerdryss til risengrynsgrøten eller på bakerens skillingsboller. Men faktisk er kanel ikke bare en søt og eksotisk smaksforsterker - det kan også berolige en oppblåst og urolig mage. 

Foto: Polfoto

Forskning viser at kanel kan senke temperaturen i magen etter man har spist sterk mat - hvilket man har hatt kunnskap om i Midtøsten i flere hundre år. 

Ved å bare tilføre litt kanel i kosten, skjer det en nedstigning av temperaturen i magesekken på hele to grader, hvilket er nok til å legge en demper på mageknip og oppblåsthet.

Her skal man riktignok ikke være altfor gjerrig når man er ute og handler. Ekte kanel, som også går under navnet ceylonkanel, er nemlig klart å foretrekke til fordel for billigere cassiakanel, som er den typen bakeren bruker til skillingsboller.  

Det skyldes innholdet av stoffet kumarin, som ved stort inntak kan gi leverskader, hvilket også Mattilsynet har advart om tidligere. 

Det gule i karryen er rett og slett et mirakelmiddel
Mange har karry på krydderhyllen, men karry er som kjent et blandingskrydder, som kan bestå av et hav av forskjellige krydder. I karry finner man et realt vidundermiddel som gjør karryen gul, og som samtidig kan hjelpe kroppen din på mange forskjellige måter.

Foto: Polfoto

Krydderet heter gurkemeie, og det aktive stoffet curcumin er ved flere anledninger satt i forbindelse med å bekjempe kreft, skriver forskning.no. Gurkemeie kan også kjøpes rent hvis man ikke er ute etter den distinkte karry-smaken.

Videre har et forsøk fra Sverige vist at curcumin kan bidra til å beskytte hjernen mot Alzheimers. Skulle ikke dette være nok, så bidrar gurkemeie til å sette ned kolesterolnivået og forhindrer dannelsen av plakk i hjertet samt lindrende for giktlidelser. 

 

Neste gang du skal lage kylling i den klassiske gule karrysausen, så suppler karryen med gurkemeie, og nyt godt av de sunne tilleggsgevinstene.  

Les også den populære historien om en skremt mor som finner en farget klump på badeværelset - så oppdager hun den ekle sannheten.

Læs også:

Norsk duo med trist melding Duoen kommer nå med en trist melding.