Den danske legemiddelstyrelsen melder ut: 17-åring rammet av sjelden bivirkning etter Pfizer-vaksine

27/08/2021 09:25

Emma

Helse
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
På det danske legemiddelstyrelsens nettsider kan du for tiden lese at en særlig bivirkning etter vaksine mot COVID-19 undersøkes.

Vaksineutrullingen er i full gang, og en stor del av nordmenne er nå fullt vaksinert.

Akkurat nå undersøker den danske legemiddelstyrelsen et tilfelle av betennelse etter vaksinering mot COVID-19.

Det opplyser Den danske legemiddelstyrelsen (The Danish Medicines Agency) i en pressemelding.

Den danske legemiddelstyrelsen undersøker i samarbeid med EMA om en sjelden inflammatorisk tilstand, MIS-C, tidligere sett på som COVID-19-konsekvenser hos barn og unge, også kan oppstå som følge av vaksinering. Det er heller ingen bevis for en sammenheng med vaksinen, men det kan heller ikke utelukkes.

I begynnelsen av august mottok Den danske legemiddelstyrelsen en rapport om en 17 år gammel gutt som etter vaksinering med Pfizer/BioNtechs COVID-19-vaksine utviklet en omfattende inflammatorisk tilstand kalt MIS-C (multisystem inflammatorisk syndrom hos barn). 17-åringen er på bedringens vei etter behandlingen.

MIS-C er en tilstand der immunsystemet reagerer veldig voldsomt og forårsaker betennelse i kroppens organer. Tilstanden har så langt blitt sett hos barn og unge som har blitt smittet med COVID-19, både i Danmark og i andre land. Danske barneleger har estimert frekvensen til å være omtrent 1 per 4000 barn som har blitt smittet med COVID-19.

17-åringen som ble rapportert av Den danske legemiddelstyrelsen (The Danish Medicines Agency) har imidlertid ikke hatt COVID-19, og derfor mistenker det danske legemiddelkontoret at tilstanden i svært sjeldne tilfeller også kan oppstå som følge av vaksinering.

Undersøkes i EMA

Derfor, etter den første vurderingen av rapporten og et søk etter lignende rapporter fra andre land, har Den danske legemiddelstyrelsen tatt opp saken i Den europeiske bivirkningskomiteen PRAC hos EMA. Utvalget skal undersøke sannsynligheten for en sammenheng med vaksinen og vurdere om MIS-C skal registreres som en mulig sjelden bivirkning av vaksinen.

– Som borger bør du ikke være bekymret, men fra Den Danske Legemiddelstyrrelsen tar vi rapporten på alvor, og i tråd med de etablerte prosedyrene har vi tatt opp saken med EMA. Det er for tidlig å si om sykdommen er forårsaket av vaksinen, men det kan heller ikke utelukkes. Derfor undersøker vi saken videre sammen med våre europeiske partnere, sier enhetsleder for legemiddelovervåking i den danske legemiddelstyrelsen Line Michan.