Denne populære grønnsaken er kreftfremkallende - men de færreste er klar over det

21/3/17 11:15

Anniken Hauge

Helse
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Den smakfulle og lekre champignonen kan være farlig for helsen din hvis den blir spist i store mengder, viser en ny undersøkelse.

På toppen af pizzaen. I en lekker risotto. Eller på til en stor, fet biff. 

Champignoner er gode å spise, og om de er brune eller hvite, så kan den lille soppen være et lekkert tilbehør i alle former for salater eller retter. 

Men faktisk kan den rå champignon være farlig å innta. Den svenske utgaven av Mattilsynet advarer mot at sopp i store mendger kan forårsake kreft, skriver svenske Aftonbladet

 

- Vårt råd er at man ikke spiser mer enn 100 gram champignon i måneden, sier Veronica Öhrvik fra det svenske Mattilsynet til Aftonbladet.

Det er en halvering av den tidligere anbefalingen, hvor både barn og voksne kunne spise 200 gram champignon i måneden. 

At champignon kan linkes til kreft er faktisk ikke nytt, men den uanseelige soppen blir ofte glemt når den inngår i sin rå form som ingrediens i salater. 

Champignon inneholder giften agaratin, og dette giftstoffet inngår i en gruppe kjemiske stoffer kalt fenylhydraziner. 

I et forsøk med mus har man sett en sammenheng mellem dette giftstoffet og utviklingen av kreftsykdommer. 

Men det er en enkel måte å unngå giftstoffet på.

Ved at stege champignonen i olje, forsvinner 65 prosent av giften fra den lekre soppen. Steker man derimot champignonen i smør, forsvinner kun 30 prosent av giftstoffet.  

 

En ung kvinne innså den forferdelige sannheten da hun så ned på undertøyet sitt.
Tre bestevenner gjorde et lite klassisk dørtriks, men det hele endte tragisk da de valgte feil hus å gjøre det på.