Denne reaksjonen er et tegn på utbredt lidelse

02/07/2017 10:15

Ida Veiden Brakstad

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Veldig mange nordmenn har disse symptomene - de vet bare ikke hvorfor.

Flere og flere nodmenn opplever gluteninntoleranse. Men mange vet faktisk ikke at det er det som er skyld i problemene deres. 

Dagens.no har samlet en rekke utbredte symptomer på glutenintoleranse. Hvis du har disse symptomene i utpreget grad, er det nok en god idé å snakke med en lege. 

Magesmerter
Fordøyelsesproblemer er nok det de mest åpenlyse tegnet på glutenintoleranse. Når du har spist mat med gluten opplever du kanskje at du har luft i magen, diarré eller forstoppelse.

Les mer: Dette skjer om du ikke får nok søvn​

Svimmelhet
Mange mennesker med glutenintoleranse føler seg desorienterte eller ute av balanse etter at de har spist mat med gluten i.

Humørsvinginger
Hvis kroppen din ikke er i balanse kan det som regel merkes på humøret. Kanskje føler du dig irritabel, har angst eller er opprevet.

Migrene
Hodedpine er utbredt blant mennesker med glutenintoleranse. Ofte kommer den kort etter de har spist.

Les mer: Tre sannheter om keisersnitt-mødre som alle burde kjenne til 

Kløende hud
Glutenintoleranse er ofte forbundet med hudsykdommer som eksem og psoriasis. Immunsystemet reagerer på det skrantende fordøyelsessystemet ved å skape antistoffer som kan forårsake tørr og kløende hud.

Kronisk tretthetssyndrom
Hvis kroppen er i ubalanse og humøret svinger vil du selvfølgelig også føle deg trett. Selv om du får rikelig med søvn kan du vågne opp til en følelse av å være drenet for energi.

Laktoseintoleranse
Intoleranse for gluten og meieriprodukter har veldig liknende symptomer. Noen ganger går de også hånd i hånd.