Denne sykdommen gir rødming, sprengte blodkar og kviser

06/03/2018 14:48

Anniken Hauge

Helse
Rosacea gir ofte rødme og sprengte blodkar i kinnene og på nesen.
Rosacea gir ofte rødme og sprengte blodkar i kinnene og på nesen.
Det anslås at opp mot 250.000 nordmenn sliter med hudlidelsen som heter rosacea. Heldigvis er det mye du kan gjøre hvis sykdommen oppdages i tide.

Rosacea er en kronisk betennelse som gir rødhet i huden i ansiktet, særlig sentralt i ansiktet.

Typiske symptomer er rødme og brennende følelse i ansiktet ved inntak av alkohol, sterk mat eller er stre

Man blir ikke kvitt sykdommen, men den kan bedres eller holdes i sjakk ved hjelp av behandling.

- Dette er en kronisk hudplage, som kommer både i milde og alvorlige former, sier Jon Anders Halvorsen, hudlege ved Rikshospitalet, til NRK

Han anslår at fem prosent av den norske befolkningen lider av rosacea. Sykdommen er vanligst hos lyshudede, kvinner og personer over 30 år.

Ifølge Norsk Helseinformatikk er typiske symptomer anfallsvis rødming (flushing), og etterhvert kan huden i pannen og over nese og kinn bli mer vedvarende rød og eventuelt noe hoven.

Det er ikke uvanlig å se utvidede blodkar i huden hos folk med rosacea. Kviser forekommer også hos en del pasienter med lidelsen, men man får ikke hudormer som ved akne. 

Hudlege Caroline Strandhagen bekrefter ovenfor NRK at sykdommen er svært utbredt, og at hun daglig får inn pasienter med disse symptomene.

Heldigvis finnes det behandling mot sykdommen ved hjelp av kremer, antibiotika og laserbehandling. 

I tillegg påvirker livsstilen din hvordan sykdommen utvikler seg, og hudlege Caroline Strandhagen forteller at stress, temperaturendringer, sol og alkohol også kan forverre hudplagene.

- Har du rosacea, bør du ikke eksponeres for sol. UV-stråling kan gi mer kviser og betennelse i huden. Velg solkrem med høy faktor, tipser hudlegen.

I sjeldne tilfeller kan sykdommen også føre til forstørret og deformert nese, såkalt rhinofyma. Hudlege Caroline Strandhagen understreker at det er en sjelden tilstand, og at det ikke skyldes overforbruk av alkohol.

 

Ifølge NHI er årsaken til sykdommen foreløpig ukjent, men både arvelig disposisjon og miljøfaktorer kan spille inn.

Hvis du mistenker at du har rosacea bør du oppsøke en hudlege som kan hjelpe deg med riktig behandling.

Læs også:

Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.
Kronprinsessen er gravid: Viser frem babymagen Kronprinsparet venter sitt første barn.