Denne typen kjøtt er den mest usunne

04/06/2024 20:00

Sofie

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er verdt å være oppmerksom på hvor mye du spiser.

Å begrense kjøttforbruket er råd mange har fått i forbindelse med vektnedgang eller helseutfordringer, men ikke alt kjøtt påvirker kroppen på samme måte.

Ny forskning peker på en type kjøtt som er spesielt helseskadelig når det inntas i overkant.

Det handler om bearbeidet kjøtt, som har vist seg å være mer skadelig enn rødt kjøtt. Dette skriver det franske mediet Linternaute.

Bearbeidet kjøtt er inkludert i mange vanlige matvarer som pølser, skinke, salami, bolognese og nuggets.

Det er en integrert del av kostholdet i mange vestlige land og spiller en stor rolle i hurtigmatindustrien.

I Frankrike spiser 94 % av befolkningen det minst en gang i uken, ofte i form av pålegg. Forbruket er spesielt høyt blant unge, med mange 18-24-åringer som spiser det i bearbeidede retter.

Legene advarer nå om helserisikoen ved selv moderat inntak av denne typen kjøtt.

Årsaken ligger i behandlingsprosessen

Grunnen til at bearbeidet kjøtt er så usunt ligger i behandlingen og sammensetningen.

Den er ofte fylt med tilsetningsstoffer og kjemikalier som kan bidra til utvikling av kroniske sykdommer. Verdens helseorganisasjon (WHO) har påpekt at kroniske sykdommer er ansvarlige for 74 % av dødsfallene globalt.

USDA forklarer hvordan bearbeidet kjøtt lages. For eksempel lages pølser ved å presse kjøttet og beinene gjennom en sil under høyt trykk for å skille kjøttet fra beinene. Dette kjøttet tilsettes deretter fett og konserveringsmidler og gjennomgår koking, tørking eller røyking for å forlenge holdbarheten.

Et stort problem med denne prosessen er tilstedeværelsen av nitrittsalt, som er kreftfremkallende. I tillegg dannes det kreftfremkallende stoffer i kjøttet når det røykes og saltes.

Du kan lese mye mer om dette på Cancer.dk

Derfor er det verdt å begrense inntaket så mye som mulig.

Læs også:

Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.
Kronprinsessen er gravid: Viser frem babymagen Kronprinsparet venter sitt første barn.