Derfor får du 'voksen-kviser' – og slik kan du få en bedre hud

29/01/2018 16:45

Anniken Hauge

Helse
Det er mange voksne som sliter med kviser. Sjekk tipsene som gir deg bedre hud.

Det er mange som sliter med kviser i tenårene, i større eller mindre grad.

De fleste vokser av seg akne og betent 'ungdomshud' med årene, men det er også mange som opplever at kvisene kommer tilbake når de er voksne.

Hudlege Jon Langeland ved Hudklinikken i Oslo sier til NRK at dette er et utrolig vanlig problem, og at han hver dag får besøk av pasienter over 40 år som har problemer med kviser.

Videre forteller hudekspert Langeland at kortison kan utløse eller forverre akne, og anabole steroider kan gi svært alvorlige akneutbrudd. I kan tillegg biologiske legemidler ha det som bivirkning, og stoffene azathioprin og cyclosporin kan også forverre akne. 

Kvinner blir oftere rammet av kviser i voksen alder enn det menn gjør, og det skyldes som regel hormonell ubalanse, forteller Turid Thune ved Haukeland universitetssykehus til NRK. Det er ofte i forbindelse med menstruasjonen, i graviditet rundt og etter menopause, eller i forbindelse med bruk av p-piller eller andre prevensjonsmidler.

At kviser kan oppleves alvorlig for mange er det ikke tvil om, da det kan påvirke selvfølelsen til vedkommende som sliter med kviser i voksen alder.

Hudlege og aknespesialist Michael Zangani 6 råd for å bli kvitt kvisene – bedre hudpleie for de med lettere plager og aggressive medisiner for de som sliter med kraftige utbrudd:

1. Gode rutiner for hudpleie
De fleste bør begynne med å starte med godt hudstell. Rens huden morgen og kveld med en rens laget for aknehud, bruk skrubb for å åpne porene og noe som regulerer talgproduksjonen (Salisylsyre).

2. Bedre kosthold
Kosthold trenger ikke ha noe med kviseutbruddet å gjøre. Men noen er genetisk disponert for at det kan ha en effekt. De kan ha nytte av å redusere spesielt inntaket av raske karbohydrater.

3. Stress ned
Stress har mye å si for kviseutbrudd. I eksamenstiden kommer det ekstra mange pasienter til hudklinikkene. Stresset øker hormonproduksjonen som igjen kan føre til kviser.

4. A-vitaminer eller antibiotika
Ved moderat til alvorlig akne bør man kontakte lege som kan foreskrive en kombinasjon av antibiotika, Vitamin A syre og benzoylperoksid. 

5. Hormonbehandling
Selv om p-piller kan forårsake kviser kan det også for noen være en god behandling for kviser. Hvis antibiotika ikke hjelper kan p-piller eller antitestosteron være et alternativ for kvinner.

6. Isotretinoin
Den mest effektive behandlingen mot kviser er isotretinoin. Den har bivirkninger man må være klar over som tørr hud og tørre slimhinner.

OBS: Det er en rekke ytterligere mulige bivirkninger knyttet til isotretinoin. Les mer om mulige bivirkninger i Felleskatalogen her.

Dr. Zangani har sin egen hudlege-blogg hvor du kan lese mer om kviser og andre hudrelatert emner.