Derfor forlater menn kvinnen de elsker

26/06/2015 21:45

Anniken Hauge

Helse
Det kan være lurt å sette seg ned og lytte til ham en ekstra gang.

Vi har tidligere skrevet om hvorfor kvinner forlater mannen de elsker. Derfor er det på sin plass å komme med en forklaring med motsatt fortegn; hvorfor menn i noen tilfeller forlater kvinnen de elsker.

Uanset om vi vil erkjenne det eller ikke, er kvinner mange ganger (litt) mer krevende enn menn: Det er ofte kona som bestemmer kostplanen: Lever “vi” etter den nyeste økologiske, fairtrade spelt-kuren, eller er det karbonder med masse løk og god saus på menyen?: Fruen handler inn, fruen er på kur, fruen bestemmer menyen.

Kona bestemmer også ofte hvilken bil familien ender med å kjøpe (derfor begynte bilprodusenter å lage håndtak på bilen som forhindrer at fruen brekker neglene).

Kvinner bestemmer også i stor grad hvordan hjemmet skal innredes, og hva “vi” skal gjøre i helgen (nei, det er på tide at du er sammen med MEG i helgen, istedet for å gå på bar med kompisene – selv om det er landskamp). De bestemmer at “Sex og singelliv” ER en god serie…

Innkjøp, kost, innredning, god smak om tv-serier, kjøp av større ting som ny bil, hva mannen skal gjøre lørdag kveld... Det danner seg et mønster.

Men! Det kan være en veldig god ide å sette seg ned og lytte til mannen i huset en gang ekstra. Det kan for eksempel være hva HAN har lyst på til middag; og er det en stor og feit burger med ekstra pommes frittes og bacon, ja, så la ham få det. Nevnte situasjoner faller nemlig inn under noen av de hyppigste grunnene til at menn forlater kona eller kjæresten. 

For mange krav kveler mannen
Det er fler kvinner enn menn som forlater partneren sin. Allikevel er det ikke uhørt at det er mannen som får nok og drar. Ofte handler det om at kvinner er bedre til å lytte til seg selv enn det menn er, og derfor er også kvinner bedre til å stille tydeligere krav. Det forklarer Vigga Wagtberg som er parterapeut.

Hun peker på at menn som forlater partneren sin, ofte gjør det fordi de føler at de ikke klarer å leve opp til kvinnens krav, eller at de rett og slett ikke føler seg hørt eller føler seg avvist. Det trenger ikke bety at de ikke elsker kona sine lengre:

- Mange menn vil gjerne prøve å løse problemene. Men de har kanskje ikke så mye trening i å snakke om ting. I tillegg tenker de kanskje også: Hvorfor skal jeg snakke om at jeg er irritert? De går i stedet i forsvarsposisjon overfor de initativ som kvinnen kommer med, og det kan ende med et brudd, sier Vigga Wagtberg.

Gjennom jobben som parterapeut lytter hun til mange par som har problemer i forholdet, og påpeker at menn forlater kvinner selv om de fortsatt elsker dem. Det skjer som oftest hvis de:

1) Føler seg avvist – for eksempel seksuelt eller generelt i forhold til berøring, kos, intimitet og lignende.

2) Føler seg forsømt – for eksempel savner oppmerksomhet, oppvartning og å ha det moro med koaneller kjæresten i hverdagen.

3) Føler at grensene deres blir overskredet – for eksempel hvis kona snakker nedlatende, sarkastisk, bebreidende eller anklagende til ham under fire øjne, eller mens andre ser på.

4) Føler at det ikke er plass til å leve etter egne premisser i forholdet, men at det bare handler om kvinnens behov. For eksempel hvis han ikke "får lov" til å være med venner, spise take-away av og til, slappe av, se sport på tv osv. Hvis han føler at han må leve etter noen forventninger som ikke er hans egne, men som stammer fra partneren eller omverdenen.

5) Ikke er oppmerksomme på hvordan han påvirker kvinnens følelser med egen atferd, og derfor bebreider henne for å være "kald", "avvisende", "perfeksjonistisk" eller "dominerende", uten å tenke over hvorfor hun er sånn. Kanskje føler hun seg selv forsømt eller oversett. Han risikerer å overse noen av hennes behov, slik at de kommer inn i et gjensidig mønster av avvisninger, konflikter, stress eller lignende istedet for å komme nærmere henne.

Derfor må budskapet til kvinner være; lytt til ham, spør han hva han har lyst til, aksepter at han har andre behov enn deg. Vigga Wagtberg understreker også ar kvinnens behov og grenser selvfølgelig er like viktige som mannens:

- Kvinner skal ikke akseptere hva som helst bare for å beholde mannen sin. Hun har like stor rett til å fastholde egne behov som han har, understreker hun.