Derfor våkner du med krampe i beinet – og slik unngår du at det skjer igjen

27/04/2024 06:00

Sofie

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
De fleste har våknet med leggkramper på et tidspunkt.

Å våkne med leggkramper er noe de fleste har opplevd. Derfor vet mange og hvor ekstremt smertefullt det er.

Disse plutselige 'anfallene' etterlater oss med både beinsmerter og forvirring om hva som kan ha forårsaket krampene.

Heldigvis kommer mediet MediCool oss til unnsetning, og de har nå gitt oss svaret på hvorfor vi noen ganger våkner med en plutselig krampe.

Leggkramper kan best forklares som ufrivillige muskelsammentrekninger som hovedsakelig rammer leggen, låret og baksiden av låret.

Selv om enhver muskel kan påvirkes, er dette musklene som oftest vekker deg om natten. Varigheten av en krampe varierer, men den intense smerten som følger blir ikke mindre jo lenger den varer.

Mange grunner

En studie fra Cleveland Clinic i USA avslører at alder spiller en avgjørende rolle når det kommer til kramper.

Personer over 60 år opplever disse krampene oftere, noe som kan tilskrives et gradvis tap av muskelmasse.

Sovestillingen din er også noe som kan øke risikoen for leggkramper. Stillinger som involverer overdreven belastning eller bøying av bena kan forårsake spenninger i musklene, noe som kan føre til kramper. En justering av sovestillingen kan derfor bety mye i kampen mot kramper.

Muskeltretthet og dehydrering er også faktorer som bidrar til risikoen for å våkne opp med krampe.

Slik bør du gjøre det

Når krampen oppstår, er det flere løsninger du kan ta.

Massasje av det berørte området, tøyningsøvelser og flytting kan lindre smertene. For å forhindre fremtidige angrep, anbefales det å holde seg hydrert og unngå overdreven fysisk anstrengelse.

Opplever du hyppige kramper som forstyrrer nattesøvnen over lengre tid, er det lurt å kontakte en fagperson som kan undersøke saken nærmere.

Læs også:

Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.
Kvinne legger sitronene sine i fryseren – så skjer magien som får nordmenn til å gape De færreste vet hvorfor du bør legge sitronene dine i fryseren.