Det finnes en te som forbrenner fett og hjelper deg å gå ned i vekt mens du sover: Her er den

28/03/2024 10:00

redaktion

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Forskere har oppdaget at en bestemt type te øker varmeproduksjonen i kroppen ved å forbrenne fett mens vi sover.

At te er et naturlig hjelpemiddel for å forbrenne fett er velkjent. Innholdet av thein og koffein (og mye mer) gjør det til en god venn for stoffskiftet. Men det faktum at det kan hjelpe deg å gå ned i vekt mens du sover er overraskende. 

Likevel er det akkurat det en studie utført av University of Tsukuba i Japan hevder. Her står det at å drikke en bestemt type te kan bidra til å forbrenne fett, uavhengig av fysisk aktivitetsnivå og kosthold. 

Det dreier seg om Oolong-te, som er utbredt i Kina og Taiwan, og som oksidasjons- og smaksmessig står mellom grønn og svart te.

Den er produsert gjennom en unik metode som innebærer å eksponere planten under sterkt sollys og oksidere før den krølles og vris. Som andre teer inneholder Oolong-te også vitaminer, mineraler og nyttige antioksidanter.

Fremfor alt har forskere oppdaget at Oolong-te har en termogen effekt. Det betyr at det øker varmeproduksjonen i kroppen gjennom fettforbrenning. Kumpei Tokuyama, fra University of Tsukuba, som ledet forskningen, sier:

"Vi vet at te inneholder forbindelser som stimulerer fettmetabolismen. Og Oolong, som bare utgjør 2% av verdens te, inneholder de samme forbindelsene som finnes i grønn te, men i mindre mengder. Men Oolong ser ut til å være mer effektivt for å brenne fett sammenlignet med grønn te, selv om begge inneholder tilsvarende mengder koffein."

I forbindelse med denne studien testet forskerne en gruppe frivillige som drakk Oolong-te, en drikk basert på ren koffein, eller placebo i to uker.

Resultatene viste at deltakerne som hadde drukket Oolong-te eller koffein opplevde 20 % økning i nedbrytningen av fett sammenlignet med kontrollgruppen. Med den forskjellen at effekten av Oolong-te fortsatte selv i hvile.

Siden koffein påvirker søvnen, og søvnunderskudd igjen kan påvirke stoffskiftet, ønsket forskerne å undersøke deltakernes søvnkvalitet under forsøket. Til tross for koffeinens rykte, var det ingen forskjell i søvnmønster i testgruppen eller placebogruppen.

Derfor mener forskerteamet at å drikke en kopp Oolong-te ikke bør holde oss våkne hele natten, men det kan hjelpe oss å forbrenne flere kalorier. Før du heier og tenker på å gjøre deg klar til sommeren ved å drikke te, bør du vente på de endelige resultatene av studien.

"De stimulerende effektene av Oolong-te på fettnedbrytning under søvn kan ha reell relevans for vektkontroll," forklarer professor Tokuyama.

"Vi må imidlertid forstå om effektene vi observerte i studien slår ut i et reelt tap av kroppsfett over lengre tid. Videre ønsker vi å teste en koffeinfri Oolong-te for å bedre skille effektene av koffein fra andre komponenter. Det vil hjelpe oss å forstå nøyaktig hvordan Oolong hjelper med fettnedbrytning.»

Læs også:

Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.
Kvinne legger sitronene sine i fryseren – så skjer magien som får nordmenn til å gape De færreste vet hvorfor du bør legge sitronene dine i fryseren.