Din risiko for demens fordobles hvis du ikke kan gjenkjenne disse 5 luktene

03/10/2017 10:15

Anniken Hauge

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En manglende evne til å identifisere spesielle lukter kan ha sammenheng med risikoen for å utvikle demens, viser ny forskning.

Nesen din kan muligvis avsluære om du risikere å utvikle demens senere i livet.

Det mener en rekke forskere, som 25. september publiserte et oppsiktsvekkende studie i tidsskriftet The Journal of the American Geriatric Society. Det skriver Mens Health.

Forskerne har kommet frem til at menneskers manglende evne til å gjenkjenne spesielle lukter kan bety økt risiko for å utvikle demens.

Gjennom deres forskningsstudie har de hatt adgang til 3.000 voksne forsøkspersoner over 50 år, hvorav ingen på daværende tidspunkt viste tegn på demens.

Forsøkspersonene ble bedt om å gjennomføre en lukttest, som gikk ut på å teste evnene deres til å identfisere fem forholdvis alminnelig lukter som var rangert etter vanskelighetsgrad.

De fem luktene var peppermynte, fisk, appelsin, roser og skinn.

Peppermynte. Foto: Shutterstock

78 prosent av deltakerne bestod testen og kunne gjenkjenne minst fire av fem lukter.

Men 19 prosent av forsøkspersonerne var bare i stand til å identifisere to lukter. De siste 3 prosentene gjenkjente kun én eller ingen lukter.

Duften af fisk var blandt de fem. Foto: Shutterstock

Fem år etter forsøket samlet forskerne igjen de 3.000 forsøkspersoner, og da gjorde de en oppsiktsvekkende oppdagelse:

Det viste seg nemlig at flere av de personene som fem år tidligere gjenkjente færre enn fire lukter, nå hadde utviklet demens. 

Appelsin. Foto: Shutterstock

De forsøkspersonene som klarte seg dårligst i testen fem år tidligere, var altså de som den gang var vurdert til å ha høyere risiko for å utvikle demens. Og det viste seg å være sant.

Faktisk hadde 80 prosent av de personene som kunne identifisere én eller to lukter allerede utviklet demens, mens av de få personene som slett ikke kunne gjenkjenne noen av de fem luktene, hadde stort sett alle fått konstatert demens.

Roser. Foto: Shutterstock

Forklaringen skal ifølge forskerne bak undersøkelsen blant annet finnes i luktenerven - som sender luktsignaler til hjernen – er den eneste kranienerven som er direkte utsatt for faktorer som kommer utenifra. 

Det betyr at den kan bli skadet av ting som forurensning eller infeksjon. 

Prøv å lukte på lommeboken din av skinn. Foto: Shutterstock

På grunn av plasseringen kan den til og med overføre disse farene til sentralnervesystemet, hvilket potensielt kan utsette andre deler av hjernen for fare. Dette kan forklare hvorfor problemer med å lukte kan være et tidligt tegn på demens, forklarer forskerne.

Det skal gjøres flere studier med luktforsøk før legene kan begynne å bruke testen i praksis, men forskerne håper at dette er et skritt på veien mot å enklere og tidligere kunne identifisere demens.

5 tegn på at kroppen din skriker etter vann