Hvis du skal lytte til den norske legen og nevrologen Ole Petter Hjelle, så er det en myte at Alzheimers sykdom helt skyldes genetikk og at du ikke kan gjøre noe selv for å minimere risikoen for sykdommen.
Hjelle har nemlig udgivet en bog, 'Mad til Hjernen', som han har skrevet sammen med den norske ekspert i klinisk ernæring, Tine Mejlbo Sundfør.
I boken undersøker de to nordmennene hvordan kosthold påvirker hjernen din og dermed også hele helsen og livet ditt. Nedenfor forklarer de koblingen mellom Alzheimers og en rekke dårlige vaner som mange mennesker har.
Ole Petter Hjelle (tv) og Tine Mejlbo Sundfør (th) / Foto: Instagram / @treningslegen
Hjelle kan for eksempel rapportere at opptil 40 prosent av alle demenssaker kan forebygges med livsstilsendringer.
- Sagt på en annen måte - ja, gener betyr noe, men livsstilsendringer er viktigere, sier han til Nettavisen, ifølge Sosialnytt.
Hva bør da gjøres for å unngå den fryktede sykdommen, som ofte tilsvarer demens og tidlig død? Først og fremst oppgir Hjelle og Sundfør at en generelt sunn livsstil er forebyggende. Dette betyr å sørge for at du spiser sunt, får nok søvn, trener regelmessig og ikke røyker og drikker.
En veldig spesifikk vane som kan halvere risikoen for Alzheimers sykdom er å gå en tur i et raskt tempo i minst 30 minutter minst to ganger i uken.
Hvis du ikke er så mye i frisk luft og trening, kan forfatterduoen også avsløre et annet triks som er mye mer avslappende - nemlig nok søvn.
Hvis du har hatt søvnmangel i lang tid - det vil si mange måneder eller år - så har du større risiko for et bredt spekter av sykdommer, inkludert Alzheimers sykdom.
Dette er fordi kroppen fjerner et protein når vi er i dyp søvn, noe som bidrar til å ødelegge nervecellene i hjernen. Hvis du ikke får nok søvn generelt, vil du derfor ha mye av det proteinet og derfor ha en høyere risiko for et bredt spekter av sykdommer.
Hvis du heller vil ta grep innen diett, så er det selvfølgelig også gode råd å hente der. De to ekspertene anbefaler at du ikke nødvendigvis unngår fett, men at du i det minste prøver å erstatte det mettede fettet med umettet fett.
Det er generelt en god idé å forebygge et bredt spekter av sykdommer, og Hjerteforeningen skriver at de anbefaler at maksimalt10 prosent av ens daglige energiinntak kommer fra mettet fett.
Mettet fett kommer hovedsakelig fra meieriprodukter og svinekjøtt og biff, mens umettet fett finnes i matvarer som fisk, nøtter og avokado. Snacks som nøtter - spesielt valnøtter - anbefales også fordi de inneholder stoffet polyfenol, som er forebyggende mot Alzheimers sykdom. Polyfenol finnes også i blant annet frukt og grønnsaker, belgfrukter, te og urter.
Sist, men ikke minst, fraråder de to å konsumere alkohol i store mengder, da personer med høyt alkoholforbruk er tre ganger mer sannsynlig å utvikle demens, sammenlignet med de som har moderat alkoholforbruk.