Er du glemsom? Så fungerer faktisk hjernen din helt perfekt

28/06/2017 00:30

Ida Veiden Brakstad

Helse
Hvis du en gang i blandt glemmer avtaler og andre dagligdagse småting, så viser det faktisk at hjernen din fungerer perfekt, viser ny forskning.

Hukommelsen vår er hjernens viktigste funskjon. Å gjenkjenne ansikter, huske situasjoner og avkode hvordan tingene rundt oss fungerer – alt sammen er basert på erfaringer som ligger gjemt i kraniet vårt.

Men hvis du hører til de som konstant glemmer barnas matpakker i kjøleskapet, solbrillene på hodet og nøklene i skuffen, så har du ingen grunn til å skamme deg.

En gruppe forskere fra University of Toronto i Canada hevder at hjernen er langt bedre til å treffe beslutninger hvis man i ny og ne glemmer småting i hverdagen.

- Det viktigste med hukommelsen er å optimere evnen til å ta beslutninger. Det er viktigt at hjernen glemmer irrelevante detaljer og i stedet fokuserer på de tingene som hjelper oss med å ta avgjørelser i den virkelige verden, sier Blake Richards, som er professor ved Toronto University og hovedforfatteren bak den nyeste undersøkelsen, i en pressemelding fra universitet.

Fram til nå har hjerneforskning fokusert på god hukommelse som noe utelukkende positivt, men de nyeste forskningsresultatene viser altså at glemsomme mennesker er bedre til å træffe beslutninger i hektiske og støyende miljøer.

Forskerne har nemlig funnet ut at hjernen aktivt skaper grobunn for å glemme informasjoner gjennom å skape nye neuroner i hjernen.

Utviklingen foregår i den delen av hjernen som heter hippocampus, og som oftest utvikles i barn- og ungdommen. Forskningen kan bidra til å gi svar på hvorfor voksne ikke kan huske noe fra barndommen før de fyller cirka fire år. 

Med den nye undersøkelsen av hjernens måte å huske på, kan forskerne letter finne en sammenheng mellom glemsomhet og andre hjernefunskjoner. For det er slett ikke så viktigt at man husker alt, understreker Blake Richards.

- Vi pleier jo å rose de personene som vinner i spørrekonkurranser, men det er jo ikke vigtig å kunne huske hvem som vant Stanley Cup i 1972. Meningen med hukommelsen er å kunne treffe avgjørelser under ulike forhold, og det krever at man glemmer visse opplysninger, sier Blake Richards.

Forskere trenger store mengder avføring: Få 250 kroner for hver bæsj

 

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.