Er koffeinfri kaffe like bra for deg som vanlig kaffe? Få vet svaret

31/05/2024 18:00

Sofie

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Du har sikkert hørt om koffeinfri kaffe og lurt på om det i det hele tatt var verdt å introdusere i morgenrutinen din.

Kaffe gir en energiboost og er for mange en fast del av morgenrutinen. I tillegg til å være en hverdagslig nytelse, byr kaffe på en rekke helsefordeler som kan overraske selv de mest innbitte kaffeentusiastene.

Nyere vitenskapelige studier har belyst kaffens potensial for å forbedre alt fra kognitive funksjoner til hjertehelse.

Men hva om du drikker koffeinfri kaffe?

Koffein påvirker mennesker annerledes. Selv om de fleste tåler det godt, er det noen som ikke tåler det i det hele tatt, eller bare tåler det i små mengder. Det skriver Enikos

For de som liker kaffe, men ikke tåler det høye koffeininnholdet, er koffeinfri kaffe et godt alternativ.

Men så oppstår spørsmålet: Hvordan påvirker koffeinfri kaffe deg?

Vanlig kaffe har mange veldokumenterte helsefordeler, som innhold av vitamin B1, B2 og B5, bedring av hjerte- og hjernehelse, og redusert risiko for type 2 diabetes. Derfor ville det være en fordel om disse helsefordelene også ble funnet i koffeinfri kaffe.

Når man skal sammenligne de to kaffetypene er det derfor viktig å se på hvordan koffeinfri kaffe produseres.

Koffeinfri kaffe lages også av kaffebønner, men opptil 97 % av koffeinen er fjernet. Dette gjøres vanligvis ved å vaske bønnene, damptørke dem og steke dem ved en temperatur som fordamper all væsken som ble brukt tidligere i prosessen for å fjerne koffeinen.

Det har vært debatt om det var trygt og helsemessig å bruke kjemikaliet metylenklorid for å fjerne koffein. Men ifølge US Food and Drug Administration (FDA) er mengden som brukes så liten at konklusjonen er at det er trygt.

Mange fordeler

Ifølge kostholdsekspert Alexis Newman har koffeinfri kaffe mange helsemessige fordeler akkurat som vanlig kaffe.

"Koffeinholdig kaffe inneholder polyfenoler, som er antioksidanter. Disse antioksidantene kan bidra til å redusere betennelser og stress i kroppen," forklarer han.

Å drikke koffeinfri kaffe daglig kan gi deg en rekke fordeler. Det kan blant annet forbedre søvnen og redusere stress. Det reduserer risikoen for demens og hjerte- og karsykdommer og kan til og med forlenge livet ditt.

Sov bedre

Kostholdsekspert Vandana Sheth fremhever at en daglig overgang fra vanlig til koffeinfri kaffe kan forbedre søvnkvaliteten, spesielt for de som drikker kaffe om ettermiddagen for å få en energiøkning. Forskning viser at kaffe kan redusere total søvntid med 45 minutter og redusere søvneffektiviteten med 7 %. Derfor kan det å bytte til koffeinfri kaffe potensielt øke energien din mer enn vanlig kaffe.

Reduserer stress

Hvis koffein gjør deg nervøs, kan bytte til koffeinfri kaffe hjelpe deg å føle deg mer avslappet og redusere følelsen av angst og rastløshet. Forskningen støtter dette ved å påvise en sammenheng mellom kaffeinntak og økt angstfølelse. Opplever du stress kan det derfor være lurt å gå over til koffeinfri kaffe.

På den annen side, hvis du er vant til å drikke kaffe med koffein hver dag, kan du ifølge Newman oppleve tretthet og depresjon de to første ukene.

"Å redusere koffeininntaket for raskt kan føre til abstinenssymptomer. Koffeinabstinenssymptomer kan oppstå mellom 12 og 24 timer etter din siste kopp kaffe og kan vare i opptil ni dager. Disse symptomene inkluderer vanligvis hodepine, skjelvinger, tretthet, dårlig humør, angst og irritabilitet," forklarer han.

Det er imidlertid viktig å huske at dette er midlertidig og vil vanligvis avta etter de første ukene.

Forhindrer kognitiv svikt

Å gjøre det til en daglig vane å drikke koffeinfri kaffe, påpeker Vandana, kan redusere risikoen for mental svikt. Dette er fordi koffeinfri kaffe, som koffeinholdig kaffe, er rik på antioksidanter som hjelper til med å bekjempe kronisk betennelse i hjernen

Redusert risiko for hjerte- og karsykdommer

Ifølge Vandana Sheth har koffeinfri kaffe de samme fordelene som vanlig kaffe når det gjelder hjertehelse. Et daglig inntak av koffeinfri kaffe kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer. Forskning viser faktisk at koffeinfri kaffe inneholder mer antioksidanter, som fenolsyre, enn vanlig kaffe, og fenolsyre spiller en viktig rolle i å beskytte mot hjertesykdom.

Kan øke levetiden

Kostholdsekspert Vandana påpeker at du fortsatt får kaffens helsegevinster ved å drikke koffeinfri kaffe. Dette er fordi de positive effektene hovedsakelig kommer fra antioksidanter, B-vitaminer, magnesium og kalium, som finnes i både koffeinfri og vanlig kaffe.

Derfor kan koffeinfri kaffe være like gunstig for helsen som vanlig kaffe. Hvis koffein gjør deg nervøs eller engstelig, kan bytte til koffeinfritt være en god løsning. Hvis du ikke er en fan av kaffesmaken, bør du vurdere å drikke te, som også gir mange helsemessige fordeler.

Man må derfor konkludere med at koffeinfri kaffe inneholder de samme helsefordelene som vanlig kaffe. Du kan til og med argumentere for at det er bedre ved at det ikke forstyrrer søvnen din eller forårsaker store svingninger i energinivået.