Etter ny studie på vitamin D: Eksperter oppfordrer til forsiktighet

11/05/2024 13:00

Emma

Helse
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Ny forskning viser at tilstrekkelig inntak av vitamin D kan redusere risikoen for kreft. Men bør dette bety at vi bør konsumere vitamin D daglig?

Ny forskning viser at tilstrekkelig inntak av vitamin D kan redusere risikoen for kreft, ifølge B.T.

Men bør dette bety at vi bør konsumere vitamin D daglig?

Det skriver B.T.

– Det bør vi absolutt ikke, advarer Lars Rejnmark, klinisk professor ved Institut for Klinisk Medisin ved Aarhus Universitet.

Han uttrykker bekymring for at folk kan falle for fristelsen til ukritisk å ta vitamin D basert på slike studier, spesielt siden dagens forskningsresultater primært er basert på forsøk på mus og ikke direkte på mennesker.

"Fra mus til mennesker er det langt unna, og det har aldri blitt bevist at et høyt inntak av vitamin D forebygger kreft," forklarer han.

Lars Rejnmark påpeker at mangel på vitamin D ikke nødvendigvis direkte gir økt risiko for kreft.

Interessen for vitamin D og dens effekt på immunsystemet i tarmen er ikke ny. Forskere fra Aalborg Universitet og deres internasjonale kolleger har vist at vitamin D bidrar til å opprettholde sunne slimhinner og en sunn bakterieflora i tarmene til mus, noe som kan redusere risikoen for kreft.

"Man bør aldri anta at resultater oppnådd hos mus også gjelder for mennesker. Selv om resultatene våre ikke er bekreftet hos mennesker, viser de en klar sammenheng mellom lavt vitamin D og økt risiko for kreft," sier Tine Jess, professor og leder av Center of Excellence Predict ved Aalborg Universitet.

Jess anbefaler å holde vitamin D-nivåene innenfor normale og rimelige grenser, og understreker viktigheten av forskning for å forebygge kreft.

Lars Rejnmark understreker imidlertid at det er viktig å opprettholde et «rimelig» nivå av vitamin D og ikke ta for store mengder som kosttilskudd.

"Jeg ser flere og flere mennesker med for mye vitamin D i blodet, noe som kan være farlig," sier han.

For høye nivåer kan føre til forhøyet kalsium i blodet, risiko for nyrestein, nedsatt nyrefunksjon eller muskelkraft.

Professoren påpeker at små mengder vitamin D som tilskudd kan være viktig i vinterhalvåret, men om sommeren, når solen skinner mer, er det ofte ikke nødvendig.

"Til tross for regnfulle sommerdager, er de fleste dansker på et rimelig nivå av vitamin D gjennom solens stråler," forklarer han.

Ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger bør voksne og barn over fire år innta 5-10 ug D-vitamin daglig om vinteren.

Rejnmark legger til at vitamin D også finnes i fet fisk som laks, makrell og sild, som er en god kilde i sommermånedene.