Få nordmenn er klar over det: Det gjør MER vondt med årene

07/05/2024 08:00

Sofie

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er viktig å ha fokus på forbruket av alkohol som eldre. Det er større risiko for flere bakrus og større risiko for skader og sykdom.

Forskere i en svensk rapport understreker at eldre er spesielt følsomme for effekten av alkohol, både på kort og lang sikt.

Rapporten om eldre og alkohol viser at eldres alkoholforbruk ofte er høyere enn i yngre år, noe som gir hyppigere bakrus etter hvert som antall bursdager øker.

Vitenskapelig dokumentasjon støtter at effekten av alkohol endres med alderen, og fører til økt risiko for sykdommer og ulykker.

Denne endringen skyldes blant annet redusert muskelmasse og lavere vanninnhold i kroppen, noe som gir høyere og mer vedvarende konsentrasjoner av alkohol i blodet sammenlignet med yngre individer dersom de inntar like mye alkohol.

Det er alltid en risiko for helsen når du drikker alkohol

Helsetilsynet advarer om at alkoholforbruk alltid innebærer en helserisiko.

De anslår at risikoen for alkoholrelaterte sykdommer er lav ved et ukentlig forbruk på opptil syv varer for kvinner og fjorten for menn. Det skriver Senest.

Men risikoen øker betydelig ved høyere forbruk.

Alder og forsiktighet med alkohol følges

Med alderen anbefales det å være spesielt forsiktig med alkoholforbruk. Helsetilsynet råder eldre til å begrense seg til maksimalt fem varer ved individuelle anledninger.

– Selv små mengder alkohol kan øke risikoen for sykdommer og ulykker hos eldre, forklarer Sven Andresson, professor i sosialmedisin ved Karolinska Institutet.

Mindre kalsium i beinene

Jens Meldgaard Bruun, klinisk professor ved Aarhus Universitetssykehus, legger til at eldre ofte opplever redusert benmasse eller direkte osteoporose, som i kombinasjon med alkohol kan øke risikoen for fall og beinbrudd.

Han påpeker at den mest effektive måten å unngå bakrus, sykdom og ulykker er å redusere alkoholforbruket.

– Aldring og redusert evne til å få i seg nok vann kan forsterke effekten av alkohol, og det er viktig å kompensere for alkoholens vanndrivende effekt ved også å innta salt og vann, legger han til.

Overforbruk av utviklende sykdommer

Langvarig og stort alkoholforbruk kan føre til utvikling av en rekke sykdommer.

Risikoen for problemer som alkoholdemens og økt risiko for kreft øker med antall år man har inntatt alkohol.

Rapporten er utarbeidet av IOGT-NTO, Svenska Läkaresällskapet, Svensk Sjuksköterskeförening og CERA ved Gøteborgs universitet i samarbeid med Stiftelsen Ansvar för Framtiden.

Læs også:

Kvinne legger sitronene sine i fryseren – så skjer magien som får nordmenn til å gape De færreste vet hvorfor du bør legge sitronene dine i fryseren.
Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.