Få vet: Hvordan regelmessig turgåing påvirker helsen din

02/06/2024 14:00

redaktion

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ikke mange vet hvor mye regelmessig turgåing kan påvirke helsen din.

Du har kanskje ikke tenkt på det selv, men du er faktisk laget for å gå.

Du er fordi dine forfedre reiste ved å gå på to bein. De var jegere, og derfor var det helt essensielt å kunne bruke beina, både for å overleve og for å takle hverdagen.

"Derfor er sansene dine kalibrert til å gå. Du er rett og slett skapt for å oppleve verden i det tempoet du har når du går," forklarer Mikael Kamber, som er sertifisert lærer i positiv psykologi. Mikael har blant annet skrevet boken «Gå bra – en bok om trivsel, eksistens og gangarter».

Men det har også en lang rekke positive effekter for din mentale helse. Det skriver Iform

Ifølge Mikael Kamber har det å gå i rolig tempo, i motsetning til løping, en spesiell effekt på mennesker. Det kan lindre alt fra stress til redusert sexlyst.

I tillegg til disse to fordelene, er det også en rekke fysiologiske og mentale fordeler ved å gå regelmessig. Det styrker læringsevnen din og forbedrer hukommelsen.

Ifølge Mikael bør man ikke nødvendigvis vurdere å gå som en del av vektreduksjon eller andre spesifikke mål. Han understreker at «å gå for å gå» er et mål i seg selv.

Han nevner disse fordelene med å gå:

  • Reduserer risikoen for demens

  • Lindrer depresjon

  • Endrer stresssymptomer

  • Du blir flinkere til å håndtere angst

  • Du øker kreativiteten din

  • Du styrker din evne til å lære

Når du beveger deg, skjer det en prosess i hjernen som får serotoninnivået til å stige. Dette hormonet, ofte referert til som «lykkehormonet», påvirker visse sentre i hjernen slik at mer dopamin frigjøres. I tillegg skilles det også ut mer noradrenalin, noe som påvirker energinivået, humøret og hukommelsen.

Ifølge Mikael Kamber er det den biologiske forklaringen på det som til sammen gir følelsen av å kunne inneholde seg selv og bli mer 'grounded'.

Derfor anbefaler han at du går jevnlige turer, for både å styrke den fysiske helsen, men også den mentale helsen.