Fem matvarer som gjør underverker for hukommelsen din

01/03/2024 18:00

Sofie

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vitenskapen har bevist effektene deres.

Ja, "kostholdet vårt påvirker hjernens helse direkte og sannsynligheten for å utvikle demens og nevrodegenerative sykdommer senere i livet," konkluderte en studie fra 2022 sitert på BestLife.

Med andre ord, investering i riktig mat kan utgjøre hele forskjellen. Her er en liste over toppvalg:

  1. Grønnkål, ruccola, mangold og andre grønne blader. En studie fra 2018 antyder at inntak av disse grønnsakene kan "hjelpe til med å bremse kognitiv nedgang med alderen, muligens på grunn av de nevrobeskyttende virkningene av lutein, folat, β-karoten og vitamin K."

  2. Wasabi. En annen studie i 2023 hevder at wasabi kan forbedre korttidshukommelsen og episodisk hukommelse ved å redusere betennelse.

  3. Laks, tunfisk og annen fet fisk. Generelt, "inntak av omega-3-syrer forbedrer læring, hukommelse, kognitivt velvære og blodstrøm i hjernen," konkluderte en undersøkelse fra 2022.

  4. Nøtter. "Kliniske studier på mennesker har antydet en sammenheng mellom nøtterforbruk og forbedret kognitiv ytelse og hukommelsesforbedring sammenlignet med baseline hos voksne," sier forfatterne av en studie fra 2020 .

  5. Jordbær, bringebær og andre røde bær. Vanligvis inneholder denne typen frukt "en høy mengde flavonoider kalt anthocyanidiner som er i stand til å krysse blod-hjerne-barrieren og lokalisere seg i hippocampus, et område av hjernen kjent for hukommelse og læring," sier Alzheimers Association, sitert på nettsiden.

Å inkludere disse matvarene i kostholdet ditt kan ikke bare forbedre hukommelsen din, men også bidra til den generelle hjernehelsen.