Flått bit: Hvis du har dette merke, søk lege umiddelbart

19/09/2020 17:27

Emma

Helse
Små blodsugende kan bli smittet med den farlige sykdommen borrelia, noe som kan være vanskelig å komme av med.

Flått bitt kan være svært farlig. Det er viktig å oppdage de tidlige tegnene, da infeksjonen i verste fall kan føre til lammelse, leddgikt og forstyrrelser i hjerterytmen.

Få merker flåttene mens de er på kroppen, og derfor er det viktig å oppdage symptomene, skriver The San Francisco Globe.

Den amerikanske moren Karen har lagt ut en oppdatering etter utgivelsen som har blitt populær på Facebook etter at hun oppdaget at sønnen hadde flere steder på kroppen hans. Hun søkte legehjelp umiddelbart, og det reddet ham sannsynligvis fra en lang og hard kamp med borrelia.  

Derfor advarer hun nå andre foreldre om å holde øye med barna sine etter å ha lekt i gress, som er flåttenes gjemmested.

Det vanligste tegn på sykdommen er en kløende ext ante som sprer seg rundt i området der tippen har sugd blod fra.

Hvordan ser det ut?

Infeksjonen kan gjenkjennes av mønsteret, som ofte er en stor sirkel rundt et rødt merke.  

 

Men det er ikke alltid kryssbiten som utvikler seg til et synlig, og derfor bør du være oppmerksom på andre symptomer - inkludert tretthet, sløvhet, feber og såre ledd, forklarer legen Bo Chawes til søndagsavisen.

- Sykdommen har tre stadier. Den første fasen er et, som er det vi ser oftest. Det følger lammelse i ansiktet, den andre fasen av sykdommen, som også i sjeldnere tilfeller kan resultere i leddgikt og hjerterytmeforstyrrelser. Men jeg har aldri opplevd stadium tre hos barn der det er kroniske hudforeendringer og kroniske leddgiktproblemer.

Han legger til at bare omtrent fem prosent av danske flått er bærere av borreliose, og derfor er det ikke nødvendig å få panikk:

- Du trenger ikke å fjerne alle flått på legevakten. Hold et øye med en kryssbit i dagene etter for tegn på og vær deretter oppmerksom på de andre symptomene. Hvis du opplever symptomer på borreliose, kontakt legen din umiddelbart. Sykdommen er lett å behandle i de tidlige stadiene med antibiotika, og barn over åtte år bør ikke være innlagt på sykehus for det, sier Chawes.

Cures mod Lyme sykdom han antibiotika.