Forskere advarer mot ibuprofen

10/01/2018 14:30

Anniken Hauge

Helse
Ny dansk-fransk forskning viser at inntak av ibuprofen kan hemme testiklenes produksjon av testosteron.

På bare 14 dager kan det smertestillende legemiddelet sette unge menns hormonsystem i en tilstand som minner om det man ser hos 70-åringer, viser det dansk-franske studie publisert i siste utgave av tidsskriftet PNAS. 

Virkestoffet ibuprofen finnes i Norge først og fremst i de reseptfrie smertestillende legemidlene Ibux, Ibumetin, Brufen, Ibuprofen og Ibuprox.

Forskerne bak studiet har utført både et loddtrekningsforsøk og et laboratorieforsøk, som viser at ibuprofen kan hemme testiklenes evne til å danne testosteron.

- Det er bekymrende, for hos menn er det veldig viktig at testosteron-nivået ligger på et stabilt nivå. Ellers kan de få problemer med for eksemepel muskeloppbyggingen, humøret og potensen, sier seniorforsker ved Rigshospitalet David Møbjerg Kristensen.

Sammen med flere danske og franske forskere har Møbjerg Hansen gjennomført en undersøkelse av 31 mannlige pasienter i alderen 18 til 35 år. Noen av mennene ble gitt 600 mg ibuprofen to ganger daglig i to uker, mens de øvrige ble gitt placebopiller.

Etter to uker viste det seg at gruppen som fikk ibuprofen hadde forhøyet nivå av hormonet LH, noe som skjer når hjernen forsøker å kompensere for det reduserte testosteronnivået, såkalt kompensert hypogonadisme.

- Alle ser ikke på smertestillende medisiner, som ibuprofen, som virkelige medisiner, noe som er bekymringsfullt. Alle medisiner har bivirkninger, selv de som kan kjøpes på den lokale butikken, advarer Møbjerg Hansen.

I tillegg fant også forskerne at ibuprofen ikke bare påvirker testosteronnivået, men nesten alle hormoner.