Forskere avslører: Gåtempoet ditt kan si mye om helsen din

29/04/2024 14:00

redaktion

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hvordan du går kan fortelle mye om helsen din.

Dette har en gruppe forskere konkludert etter en studie.

I følge en studie rapportert av The Sun, tyder et sakte gangtempo på økt risiko for tidlig død.

Britiske forskere har oppdaget at folk som går sakte har høyere risiko for å dø av hjerteinfarkt, kreft eller andre årsaker innen ti år.

Å øke hastigheten når du går kan derfor bidra til lengre levetid, mener de. Det er derfor greit å øke tempoet når du går. Det kan til syvende og sist vise seg å ha en betydelig effekt på helsen din og dermed levetiden din.

"Vi oppfordrer fotgjengere til å øke hastigheten når det er mulig, da det kan forbedre deres forventede levetid," sier Dr. Jonathan Goldney fra University of Leicester.

"Det er også utallige andre fordeler med fysisk aktivitet som tidligere forskning har vist. Leger bør også vurdere å spørre sine pasienter om gangtempo, da det kan fortelle mye om risikoen for død. På denne måten kan de veilede bruken av strategier for å forhindre tidlig død og sykdom."

Tidligere forskning har vist at jo mer du går, jo lavere er risikoen for død. Dette gjelder også hvis du for eksempel går mindre enn 5000 skritt om dagen. Det skriver Dagens.se

I den siste studien, publisert i tidsskriftet Progress in Cardiovascular Diseases fra Elsevier, undersøkte forskere data fra 391 652 britiske statsborgere mellom 38 og 73 år.

De ble spurt om hvor fort de gikk – fra sakte til fort – og fulgte i gjennomsnitt 12 år for å se hvordan det påvirket risikoen for å dø. 22 413 mennesker døde i løpet av studieperioden.

Personer som vanligvis gikk i et raskere tempo hadde en betydelig lavere risiko for å dø av alle årsaker, og de så også de største helsegevinstene for hjertesykdom og andre risikofaktorer.

"Så vidt vi vet, har sammenligningen av risiko for død fra kreft, hjerte- og karsykdommer og andre årsaker ved forskjellige ganghastigheter aldri blitt sammenlignet før," sa Dr. Goldney siterer resultatene av undersøkelsen deres.

"Selv om vi observerte reduksjoner i alle tre dødsårsakene hos de som gikk i raskt eller moderat tempo, ble den største reduksjonen registrert hos eldre mannlige deltakere som døde av andre årsaker."

Læs også:

Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.
Kvinne legger sitronene sine i fryseren – så skjer magien som får nordmenn til å gape De færreste vet hvorfor du bør legge sitronene dine i fryseren.