Forskere: Derfor skal du spise minst en banan om dagen

09/10/2017 09:45

Anniken Hauge

Helse
Forskere avslører hvordan en enkelt banan om dagen kan bidra til å forebygge flere livstruende sykdommer.

Et par stykker i yoghurten eller på toppen av havregrøten eller kanskje en hel som en liten snack når sulten melder seg.

Bananen er guddommelig til å stille den søde tann og den lille sult, hvis man ikke fikk nok tid til å spise frokost eller har litt lavt blodsukker på ettermiddagen. 

Men det smaker ikke bare himmelsk. Nå har forskere funnet ut at en banan om dagen kan gjøre underverker for kroppen, skriver The Sun.

I en ny undersøkelse har en gruppe forskere fra University of Alabama i USA analysert effekten av bananers rike innhold av kalium, og studiet viser at spiser man bare én banan om dagen, så reduserer man risikoen for livstruende slag eller blodpropper markant.

Forskerne undersøkte hvordan mus reagerte på kalium i kosten, som bananer spesielt er rike på, og da tegnet det seg et tydelig bilde.

De musene som fikk en kost med et lavt innhold av kalium, hadde for det meste harde pulsårer, og hadde derfor en større risiko for å utvikle åreforkalkning som kan utvikle seg til blodpropp.

De musene som i stedet fikk en kost med et høyt innhold av kalium, hadde derimot langt mer fleksible blodårer, som i større grad taklet høyere blodtrykk. 

Man skal dog ikke proppe i seg bananer, da et for stort inntak av kalium kan forårsage magesmerter, diaré eller kvalme. Men da skal man virkelig spise mange.

På bakgrunn av undersøgelsen, mener forskerne at bananer kan være nøkkelen til å utvikle en ny medisin som kan forebygge de livstruende lidelsene. 

- Med mere forskning kan vi kanskje se hvordan sykdommen oppstår hos mennesker, og utvikle en effektiv behandling, sier Mike Knapton, som er talsmann for den bristiske hjerteforeningen British Heart Foundation til The Sun.   

Ifølge det britiske helsedepartementet NHS, så bør voksne få 3500 milligram kalium gjennom kosten, og spiser man to bananer om dagen, så dekker man cirka en fjerdedel av det daglige behovet. 

Videre er det masser av kalium i poteter, brokkoli, rosenkål, fisk og kylling.