Forskere forklarer: Her er årsaken til dårlig ånde

23/02/2024 16:00

Sofie

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Her er årsaken til dårlig ånde.

Årsaken til dårlig ånde er en unik kombinasjon av bakterier som finnes i munnen. Dette ble avslørt i en studie utført av forskere ved Osaka University, publisert i mSystems.

Ifølge forskning fører samspillet mellom to vanlige typer orale bakterier til produksjon av en kjemisk forbindelse som er en av hovedårsakene til dårlig ånde.

Metabolitter er produsert av den orale kommensale bakterien, Streptococcus gordonii, ser ut til å aktivere en annen bakterieart, Fusobacterium nucleatum, som igjen genererer den illeluktende forbindelsen, metylmerkaptan.

Dårlig ånde er forårsaket av flyktige forbindelser som produseres når orale bakterier bryter ned stoffer som blod og matpartikler.

En av de mest illeluktende forbindelsene er metylmerkaptan, kjent som CH3SH, som produseres av mikrober som lever rundt tennene og på tungen.

Det er imidlertid relativt lite kjent om hvilke spesifikke bakteriearter som er involvert i denne prosessen.

"De fleste tidligere studier på orale bakterier, produsenter av CH3SH, brukte isolerte enzymer eller relativt små kulturvolumer," sa Takeshi Hara, hovedforfatter av studien.

"I vår forskning ønsket vi å skape et mer realistisk miljø for å studere CH3SH produksjon av større orale bakterier," fortsatte Hara.

Læs også:

Kvinne legger sitronene sine i fryseren – så skjer magien som får nordmenn til å gape De færreste vet hvorfor du bør legge sitronene dine i fryseren.
Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.