Forskere overrasker: Denne slankekuren er den mest effektive

20/06/2017 16:30

Ida Veiden Brakstad

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Etter et forsøk blandt en mindre gruppe overvektige personer med diabetes har forskere nå kommet fram til et overraskende resultat. Én slankekur er nemlig mer effektiv enn de andre.

5:2, paleo, sense og LCHF.

For dem som gjerne vil gå ned et par kilo er det ikke bare-bare å holde oversikten over de mange forskjellige slankekurene og kostrådene. For hvilken kur skal man velge? Og hvem kan man egentlig tro på?

De fleste dietter og lynslankekurer kan gi vekttap hvis man følger dem til punkt og prikke, men de er ofte vanskelige å følge i lengden. I følge forskere er det imidlertid én slankekur - eller livsstilsendring - som er mer effektiv enn andre.

Og den har dessuten den fordelen at du ikke gå opp i vekt igjen etter at du har nådd idealvekten, skriver Independent.

Svaret ligger hverken i biff til frokost eller forbud mot gluten og karbohydrater. Dette vil kanskje overraske mange, siden dagens mest populære slankekurer er basert på et høyt inntak av proteiner (f.eks. kjøtt og bønner) og få karbohydrater (f.eks. brød, poteter og pasta).

I stedet skal man rett og slett droppe kjøttet og legge om kosten til en vegetarisk livsstil.

Slik lyder konklusjonen fra et nytt studie som en gruppe internasjonale forskere ved Physicians Committee for Responsible Medicine i Washington DC, USA har foretatt.

Forskerne undersøkte kostvanene hos 74 diabetikere som ble inndelt i to grupper, hvor den éne gruppen måtte spise en viss mengde kjøtt som supplement til den daglige kosten, mens den andre gruppen fikk en kost basert på korn, grønnsaker, frukt og nøtter.

Det skal grønnsaker, nøtter, frukt og korn på menyen hvis kiloene skal forsvinne fra midjen for godt. Foto: Shutterstock

Begge gruppene fikk 500 kalorier mindre enn deres normale inntak, men forskjellen på vegten var allikevel stor.

Seks måneder senere viste det seg nemlig at vegetargruppen i gjennomsnitt hadde gått ned 6,2 kilo, mens gruppen som hadde spist kjøtt kun hadde gått ned 3,2 kilo, konkluderte forsøket som ble utgitt i det prestisjefyllte Journal of the American College of Nutrition.

Men ikke nok med at den vegetariske kosten var dobbelt så effektiv i forhold til å gå ned i vekt – den fikk også forbrenningen til å stige. Og så er den ikke minst sunn.  

- En vegetarisk kost er mye bedre til å nedsette fett i musklene som igjen hjelper på stoffskiftet. Denne oppdagelsen er viktig for alle som lider av stoftskifte-sykdommer eller type 2 diabetes. Men det er også vigtig informasjon for alle som gjerne vil holde seg frisk og leve sunt, sier Hana Kahleová, som er lege og hovedforfatter bak undersøkelsen.

Begge slankekurene var effektive når det kom til å bli kvitt fettet rett under huden.

Men ved å utelukkende spise vegetarisk kunne forsøkspersonene også bli kvitt de gjenstridige fettdepotene som sitter i musklene, og dette er en vigtig forskjell hvis man ønsker å gå ned i vekt – spesielt hvis man lider av diabetes.   

Kom helt nærme: Slik ser det ut når et inngrodd hår blir fjernet

Læs også:

Fant en gammel matboks fra 1951 på loftet: Fikk sjokk da den ble åpnet Da et ektepar kjøpte en eldre bolig, bestemte de seg for at huset skulle renoveres. Under renoveringen fant de to matbokser, som var klemt fast under loftet i kjelleren. Innholdet i matboksene sjokkerte dem.