Har du et alkoholproblem? Ekspert har designet selvtest

01/03/2024 13:00

Emma

Helse
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Finn ut om du har et problematisk forhold til alkohol ved å svare på seks spørsmål.

En øl etter jobb eller et glass vin nå og da vil neppe skade deg, men det er et velkjent problem at noen mennesker ender opp med å konsumere alkohol så mye at det blir skadelig.

I følge undersøkelser drikker cirka 10 prosent av voksne i Norge på en måte som medfører stor risiko for helseskade - alkoholavhengighet.

Hver tiende nordmann er en storforbruker av alkohol. Disse ti prosentene av befolkningen drikker halvparten av all alkohol som konsumeres i Norge. Tall fra Folkehelseinstituttet viser at rundt regnet 70 000 nordmenn drikker alkohol tilsvarende en kvart liter brennevin hver dag.

Et av de viktigste trinnene i å håndtere et alkoholproblem er å finne ut om du faktisk har et problem, og nå har en ekspert utviklet en selvtest på seks spørsmål for å sjekke om du kanskje trenger å søke hjelp

Beregnet til "gråzone-drikkere"

De seks spørsmålene ble utviklet av Sarah Rusbatch, en coach for gråsonedrikkere.

Hun forklarer: "Gråsonedrikking beskriver personer som bruker mer enn en moderat mengde alkohol, men ikke oppfyller kriteriene for faktisk avhengighet. De fleste ser ikke seg selv som trenger hjelp, men erkjenner at deres alkoholforbruk på en eller annen måte har en negativ innvirkning på deres liv: fysisk, mentalt eller begge deler."

Forskning har vist at å kutte ned på eller ekskludere alkohol kan redusere risikoen for høyt blodtrykk, hjertesykdom og leversykdom.

En ny studie viser at det også kan bidra til å redusere risikoen for opptil fem typer kreft.

Her er testen

Svar på følgende spørsmål for å finne ut om du har et problem med alkohol:

  1. Er du bekymret for hvor mye alkohol du drikker?

  2. Lager du regler om drikkingen din, for eksempel hvor mange drinker du kan konsumere og hvor ofte?

  3. Bekymrer du deg i hemmelighet for drikkingen din og angrer på beslutninger og samtaler der du er påvirket av alkohol?

  4. Føles det som om alkohol stjeler oppmerksomheten din?

  5. Er du ikke alltid ærlig med andre om hvor mye du drikker?

  6. Tar du pauser fra alkohol, men går senere tilbake til gamle vaner?

Hvis du svarte ja på bare ett av disse spørsmålene, kan du befinne deg i gråsonen, forteller Sarah.

Læs også:

Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.
Kvinne legger sitronene sine i fryseren – så skjer magien som får nordmenn til å gape De færreste vet hvorfor du bør legge sitronene dine i fryseren.