Har du slike nupper på huden? Da kan det være du har denne lidelsen

22/11/2017 14:00

Anniken Hauge

Helse
Mann med lidelsen keratosis pilaris.
Mann med lidelsen keratosis pilaris.
Lidelsen er arvelig og vanskelig å bli kvitt, ifølge hudlege.

På denne tiden av året blir huden vår ofte tørr og skjeller. Du har sikkert kjent på hvordan det er å klø og klø på tørre legger under stramme strømper, eller hvordan hodebunnen din nå plutselig drysser litt.

Folk som har eksem kjenner godt på dette når været skifter og solen forsvinner.

Når luften blir tørrere og det blir kaldere ute, er det mange av oss som får tørrere hud. Men hvis du oppdager at du har nupper på overarmene eller lårene, kan det være det være du har lidelsen som kalles "kyllinghud".

Ifølge NHI har over halvparten av oss denne hudforstyrrelsen, og det finnes dessverre ikke noen effektiv kur mot den.

På fagspråket kalles disse nuppene keratosis pilaris, hvor huden ser ut som gåsehud og kjennes ut som sandpapir.

Hudlege ved Hudklinikken, Caroline Strandhagen, sier til NRK at det er et overskudd av keratin som skaper denne hudforstyrrelsen.

- Årsaken til "kyllinghud" er at huden blir "forhornet". Et overskudd av keratin, som er hudens protein, danner sammen med døde hudceller "plugger" der hårsekkene munner ut. Dette viser seg som nupper i huden, sier Caroline Strandhagen.

Tilstanden er svært vanlig og kan dukke opp allerede ved 10 års alderen. Den kan da blusse opp under puberteten, og ifølge NHI har mellom 50 prosent og 80 prosent av alle barn denne tilstanden.

Kvinner er muligens noe hyppigere rammet enn menn.

Fuktighetskremer og skrubb i dusjen kan hjelpe noe, men det finnes som sagt ingen effektiv behandlingskur. Det er dog viktig å huske at det kan oppstå betennelse hvis man skrubber for hardt eller piller for mye på nuppene. 

Lidelsen går ofte over av seg selv, men dersom en i voksen alder føler seg svært plaget, er det ifølge NHI lurt å få en lege til å se på dem for å forsikre deg om at det ikke er en annen tilstand det dreier seg om.

Les også: 5 enkle øvelser som løser opp stiv nakke i løpet av noen få minutter