Har du svake negler eller hyppige kramper i bena? Da bør du lese her

10/04/2017 16:00

Anniken Hauge

Helse
Foto: privat foto
Foto: privat foto
Hvis du ofte har hull i tenna, sliter med søvnmangel eller har en surrende følelse i bena, så er det tegn på at du mangler noe viktig i kosten.

Som barn drikker vi mye melk.

Først fra mor, senere på frokosten, og endelig husker nok de fleste skolemelken som ble slukt ned med matpakken i storefri. 

Men etterhvert som vi vokser og blir større, så blir melken som oftest helt i kaffen i små skvetter, og det kan faktisk kjennes på kroppen,  skriver remedydaily.com.

Mange voksne mangler nemlig kalsium i kroppen, og det kan ha alvorlige bivirkninger å lide av kalkmangel. I ytterste konsekvens kan vedvarende mangel øke risikoen for benskjørhet. 

Men holder du øye med disse symptomene, kan du rekke å motvirke effekten av kalkmangel i tide: 

1. Kramper og kiling i benmusklene  

Hvis man ikke har nok kalk i kroppen, så kan det få nervene til å gå i krampe, og man kan også kjenne prikking i musklene. Så hvis du våkner midt på natten og har krampe i lårene eller i leggmusklene, så kan det skyldes mangel på kalsium.

2. Hull i tennene og skrøpelige negler

Hvis tannlegen din ser bekymret på deg og sukker over hull i tennene dine, så der det ikke sikkert det skyldes overforbruk av cola eller sjokolade (selv om det heller ikke er bra for deg). Dårlige tenner kan bety kalkmangel i kroppen. Hvis neglene dine dessuten er skrøpelige og myke og har hvite flekker, kan det være et tegn på at kalken er blitt sugd ut av dem. 

 

Mangler kroppen kalk, vil den nemlig ta kalk fra andre kilder i kroppen, og det sliter på tennene og neglene. Så husk å få rikelig med kalsium for smilets og neglenes skyld.

3. Krumrygget og søvnløs 

Kalk produserer nattens sovepille i form av hormonet melatonin. Kalknivået stiger også i kroppen når du sovner dypt. Så hvis du ar problemer å sovne, så er dte et tydelig varselstegn. 

Når du endelig kommer deg ut av sengen, merker du kanskje at du henger i kroppen, og at du er øm i nakken eller ryggen. Det kan også være et varselstegn. 

4. Dårlig hukommelse og anfall 

Står det veldig dårlig til, så kan man i ytterste konsekvens oppleve hukommelsessvikt, hallusinasjoner og anfall. 

Ved å ha en allsidig og sunn kost og innta meieriprodukter og fet ost, kan man gi kroppen de beste forutsetningene for å unngå kalkmangel. Alternativt kan man spe på med kalsium i form av kosttilskudd. 

Lider du av noen av disse symptomene, så er du best tjent med å gå til legen for å være sikker på at du får den beste behandlingen. 

Det er altså ikke nok å drikke et ekstra glass melk før sengetid.