Hudlege advarer: Derfor skal du IKKE bruke kuldekrem

05/03/2018 12:07

Anniken Hauge

Helse
Bruk av kuldekrem kan ha motsatt effekt, ifølge forskning.

Mange av oss benytter kuldekrem for å beskytte den sarte huden i ansiktet når kvikksølvet kryper nedover på gradestokken.

Ifølge eksperter derimot er det ingen grunn til å bruke kuldekrem som beskyttelse mot kulda, spesielt ikke på barn.

Hudlege Per Helsing anbefaler å ikke bruke kuldekrem, da det ikke finnes noen dokumentasjon på at det faktisk motvirker frostskader.

- Vi har ingen dokumentasjon på at kuldekrem virker. De studiene vi forholder oss til viser at kuldekrem ikke har noen effekt på å forebygge frostskader, sier hudlegen til TV 2.

En finsk studie fra 2001 tyder på at kuldekrem faktisk fører til flere frostskader.

- Å bruke kuldekrem blir som å ta på seg et par plastikkhansker. Det blir økte vannivåer i det øverste hudlaget som ikke fordamper bort på grunn av den oljebaserte kremen, forklarer Helsing.

Selv om studien konstaterer at bruk av kuldekrem kan føre til en falsk trygghet og dermed frostskader, mener hudlege Per Helsing at man ikke konstatere at kuldekrem forverrer situasjonen.

Den beste måten å beskytte seg mot kulden på er å for eksempel bruke en ansiktsfleece, for å beskytte den sarte huden i ansiktet.

I tillegg anbefales det at man er oppmerksom på områder i ansiktet som blir hvite, som haken og nesetippen. Detkan være et tegn på begynnende frostskade.

Hvis man har fått en overfladisk frostskade, anbefales det å benytte seg av hud-mot-hud kontakt. Hvis frostskaden mer alvorlig, må man ha medisinsk tilsyn, forteller hudlegen til TV 2.

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også:

Fant en gammel matboks fra 1951 på loftet: Fikk sjokk da den ble åpnet Da et ektepar kjøpte en eldre bolig, bestemte de seg for at huset skulle renoveres. Under renoveringen fant de to matbokser, som var klemt fast under loftet i kjelleren. Innholdet i matboksene sjokkerte dem.