Hudlege: Derfor skal se over føflekkene dine en gang i måneden

27/12/2017 11:47

Anniken Hauge

Helse
Norge ligger på Europa-toppen i antall tilfeller av føflekkreft.

Føflekkreft har dessverre en høy dødelighetsrate hvis det blir oppdaget for sent. Det er derimot gode prognoser hvis det blir oppdaget tidlig. 

Flere ledende hudleger anbefaler derfor at man undersøker egne føflekker relativt ofte, slik at eventuelle ujevnheter og misfarging kan oppdages så tidlig som mulig.

Norge er blant landene i verden der forekomsten av føflekkreft er høyest, og vi ligger også på topp i dødelighet. I 2016 fikk 2264 nordmenn føflekkreft, viser en fersk rapport fra kvalitetsregisteret for føflekkreft.

Ifølge Kreftregisteret er føflekkreft (malignt melanom) er den alvorligste formen av hudkreft. Den utvikles fra de pigmentdannende celler i huden. Føflekkreft oppstår vanligvis i huden men kan også forekomme i øyet. I sjeldne tilfeller kan føflekkreft forekomme i slimhinner.

- Føflekkene er i mange tilfeller for tykke når vi oppdager kreften. Det er ikke gunstig for pasienten. Det er viktig å få stilt diagnosen så tidlig som mulig, sier overlege Henrik Løvendahl Svendsen i en pressemelding, ifølge NRK.

Svendsen er overlege ved avdeling for plastikk-, hånd- og mikrokirurgi, ved Nasjonalt brannskadesenter ved Haukeland sykehus. Han er også sekretær i Norsk melanomgruppe og leder i melanomregisterets referansegruppe. 

Han forteller videre at faretegn kan være rask endring som vekst og blødning, og at man bør prioritere å få dette undersøkt hvis man oppdager det. 

Hvis du oppdager at en føflekk plutselig endrer seg eller finner en som ser veldig annerledes ut enn øvrige føflekker, skal man ha lav terskel for å få fjernet den.

Ellen Marie Bjørge er overlege ved hudavdelingen ved St. Olavs hospital og understreker viktigheten av å se over føflekkene fo en gang i måneden

 

- Se over føflekkene dine en gang i måneden. Følg med på om de endrer seg i farge, fasong, størrelse eller om de begynner å klø eller blø. Oppsøk lege raskt hvis en føflekk endrer utseende, sier hun til NRK.

Kreftforeningen har samlet en liste her, hvor du kan lese hvordan du skal sjekke føflekkene dine, slik at du kan lære hvilke hudforandringer du skal se etter.

Les også: Kroppen advarer deg mot brystkreft: Her er fem tegn du aldri må ignorere