Hvorfor er tannkjøttet hvitt rundt tennene? Her er 6 årsaker og hva du kan gjøre

31/07/2017 15:45

Anniken Hauge

Helse
Hvorfor har jeg hvide gummer omkring tænderne
Foto: Shutterstock
Tannkjøttet dekker den alveolare delen av av kjeven og tannhalsene. Selv om tannkjøttet er et av de viktige vevene, så blir det ofte forsømt og glemt.

Hvis du ikke tar vare på tannkjøttet ditt, kan du bli rammet av forskjellige lidelser inkludert periodontu, tannkjøttbetennelse og resesjon av tannkjøttet. Noen ganger kan det utvikle seg hvite flekker eller prikker på tannkjøttet, hvilket kan være en grunn til bekymring. I denne artikkelen vil vi diskutere hva disse hvite flekkene betyr, og hvordan du kan opprettholde en god munnhygiene. 

Hvorfor er det hvite flekker rundt tennene? 

Hvite flekker eller områder på tannkjøttet kan komme av forskjellige årsaker, hvorav noen er beskrevet nedenfor: 

1. Irritasjon

Hvite flekker rundt noen tenner kan i noen tilfeller utvikles på grunn av irritasjon. Noen av de vanligste årsakene til irritasjon i tannkjøttet er tannbleking utført hjemme eller en brukket tann. Irritasjon kan også forekomme på grunn av tobakk, både snus, røyk og tyggetobakk. I slike tilfeller er den beste behandlingen å kvitte seg med tobakken. 

2. Etter trekking av tann

Hvitt tannkjøtt rundt tennene oppstår normalt etter tanntrekning. Det er vanligvis ingen grunn til bekymring, med mindre området som er hvitt blir veldig stort. Ring til tannlegen hvis du opplever komplikasjoner etter trekking av tann. Tannkjøttet kan bli hvitt av forskjellige årsaker. Mangel på blodtilførsel kan forårsake oppbygging av dødt vev. 

Hos de fleste patienter forsvinder dødt væv i løbet af få uger. Hos nogle patienter kan hvide gummer efter tandudtrækning udvikle sig på grund af tørre hulrum. Efter tandudtrækningen dannes der en blodklump i det tomme tandrum. Blodklumpen kan blive udtømt, hvilket fører til forekomsten af et tørt hulrum.

3. Gjærsoppinfeksjon

Gjørsoppen Candida albicans lever i munnen uten å ha en negativ effekt. Hvite områder kan forekomme på tunga og innsiden av kinnene, hvis gjærsoppen formerer seg mer enn normalt. Hvite områder kan også forekomme i halsen og på tannkjøttet, selv om det ikke er så vanlig.  Candidasoppen kan også spre seg til andre deler av kroppen, hvilket kan føre til død om det ikke blir behandlet. Det skal understrekes at det er en veldig vanlig infeksjon, og leger skriver normalt ut antibiotika som behandling.  

4. Tannkjøttbetennelse (Gingivitis)

Tannkjøttbetennelse, som er en normalt forekommende sykdom i tannkjøttet, er en av de mest vanlige årsakene til hvite flekker på tannkjøttet. Gingivitis kan forårsage betennelse i tannkjøttets vev, hvilket kan medføre en endring i fargen på tannkjøttet. Andre symptomer som tilbaketrukket tannkjøtt, blødninger og dårlig ånde kan også forekomme. Heldigvis kan tannkjøttsbetennelse enkelt behandles med medisin. Under behandlingen av inflammasjonen i gommene er det nødvendig å opprettholde en optimal munnhygiene, som faktisk kan fremme helbredelsen.

5. Leukoplakia

Når det dannes tykke hvite lag på gommene kalles tilstanden leukoplaki. Tyggetobakk er en av ​​hovedårsakene til leukoplaki. Selv om det ikke er særlig farlig, så bør tilstanden unngås. I noen sjeldne tilfeller representerer leukoplaki tidlige stadier av oral kreft; Derfor bør en tannlege konsulteres i tilfelle av leukoplaki.

6. Munnkreft 

Kreft som oppstår i enhver del av munnen kalles munnkreft. Noen av de vanligste symptomene på munnlreft omfatter sår som ikke gror, dannelse av en knute, hvit- eller rødfargede områder, hvite flekker rundt tennene, løse tenner, smerter i tungen, smerter eller stivhet i kjeven, smerter når man tygger eller svelger samt vondt i halsen. 

Den eksakte årsaken til munnkreft er ikke identifisert, men det finnes forhold som øker risikoen inkludert bruk av tobakk, stort alkoholforbruk samt overdreven eksponering av sol på leppene. HPV eller human papillomavirus, som er et seksuelt overførbart virus, kan også forårsake munnkreft. Behandling avhenger av kreftens plassering og omfang, og omfatter en passende kombinasjon av operasjon, strålebehandling og kemoterapi.

Bemerk: Folk hvis immunsystem er nede kan også utvikle hvitt tannkjøtt. Husk at de bleke rosa gommene vanligvis anses som friske. Usunne hvite gommer nære tennene er tegn på ubalanse, og kan også forekomme på tunga og på innsiden av kinnene. 

Slik holder du munnen frisk og sunn

Mens de hvite gommene rundt tenne behandles, er det viktig å opprettholde en god munnhygiene. Nedenfor finner du noen tips til å opprettholde en god munnhygiene:

1. Unngå brus

Det er dårligt for tennene å drikke brus. Sitronsyren og fosforsyren som er i brus tærer på emaljen og gjør tennene mer tilbøyelige til å utvikle hull. Skift ut brus med vann. Mynte, bær eller sitronskiver kan tilsettes vann for å gi smak. 

2. Puss tennene ofte

Tannforfall blir verre av sukker, hvilket gir næring til surhetsgraden og bakterier i munnen. Videre fører dette til dannelse av plakk på tenner og tannkjøtt. Skjær ned på sukkerinnholdige måltider, og gjøre det til en vane å pusse tenner og bruke tanntråd etter hvert måltid.

3. Bruk riktig teknikk når du pusser tenna 

Selv om folk generelt vet at det er viktig å pusse tennene to ganger om dagen, så kjenner de fleste ikke til de rette teknikkene når man pusser tennene. Tannbørsten skal holdes i en 45 graders vinkel som peker mot munnen. Det anbefales å bruke korte, milde og sirkulære bevegelser. Hver tann bør børstes 10-15 ganger, men unngå å overdrive, da tennene kan bli skadet og tannkjøttet kan trekke seg tilbake.

4. Bruk tanntråd

Det forbedrer tennenes og tannkjøttets helse å bruke tanntråd regelmessig. Det er i midlertidig en korrekt måte å gjøre det på, og hvis du gjør det feil kan du skade tannkjøttet. Tanntråden skal vikles rundt pekefingrene, samtidig som du holder en avstand på rundt 5 cm mellom fingrene. Det skal brukes nytt stykke tanntråd hver gang du tar den mellom to tenner, og tråden skal holdes stramt når du bruker den.