Hvorfor får jeg ikke sove? Disse 8 faktorene kan være årsaken

16/07/2017 18:45

Anniken Hauge

Helse
Hvorfor har jeg problemer med at sove
Foto: Shutterstock
Har du problemer med å få sove uansett hva du gjør eller hvor hardt du prøver? Er det vanskelig for deg å få sove selv når du er trøtt?

Hvis du på et eller annet vis lykkes med å få sove, våkner du da midt på natten og har problemer med å få sove igjen? Da spør du kanskje deg selv hvorfor? Alt dette kan skje når du lider av søvnløshet. Dette vanlige problemet kan påvirke både humør, energi og evne til å jobbeom dagen- Det kan også føre til alvorlige helsemessige problemer.

Hvorfor får jeg ikke sove?

Det er mange faktorer som kan påvirke søvnkvaliteten din. Du er nødt til å identifisere de underliggende årsakene og få kontroll over de for å få bedre søvn. Her er noen mulige forslag til hvorfor du kanskje har problemer med å få sove. 

1. Livsstilen din påvirker søvnen

Mange livsstilsfaktorer kan påvirke søvnkvaliteten. Mange mennesker bruker nikotin sent på dagen, hvilket kan påvirke evnen til å roe ned og få sove. Kanskje våkner du også flere ganger om natten. Det skjer når du inntar koffein om kvelden. Du bør derfor ikke innta koffeininnholdig drikke etter klokken 18 om du ønsker å unngå søvnproblemer. 

 

2. Du er stresset

Stress kan gjøre det vanskelig å få sove og fortsette å sove natten gjennom. Det kan også påvirke den tiden når du er i dyp søvn. Da du vil befinne deg i de lettere fasene av søvnen, er det fort gjort å våkne midt på natten på grunn av lys eller bråk. 

3. Det er ikke mørkt nok på soverommet ditt

Hvorfor får jeg ikke sove? Ta en titt på soverommet ditt og se hvor lyst det er der om natten. Lysnivåer påvirker produksjonen av melotonin, hvilket er et søvnhormon som hjelper deg med å få sove uten problemer. Sterkt lys kan påvirke frigivelsen av dette hormonet og dermed etterlate deg våken hele natten. Du bør derfor holde rommet ditt mørkt, og sikre deg at du ikke bruker PC, mobil eller andre enheter før du legger deg.

4. Du tar deg en lur i løpet av dagen  

Det er sant at en lur funker bra for noen mennesker, men det kan også gjøre det vanskelig for noen å få sove om natten. Hvis du har vanskeligheter med å sove om natten så bør du unngå å sove i løpet av dagen. Det kan muligvis hjelpe deg å få sove bedre om natten. Vurder å ta en kort gåtur eller gjør en annen aktivitet om dagen når du føler deg trøtt go får trang til å ta en power nap. 

5. Dine sovevaner er uregelmessige

Hvorfor får jeg ikke sove? Det kan skyldes sovevanene dine. Du vil sannsynligvis sove bedre hvis du holder deg til  bestemte soverutiner. Et uregelmessig søvnmønster kan gjøre det vanskelig å sove, hvilket sannsynligvis er grunnen til at dårlig søvn er et felles problem for skiftarbeidere. Hvis du har et uregelmessig søvnmønster så har du en større risiko for å oppleve søvnforstyrrelser, arbeidsrelaterte ulykker, tretthet, gastrintestinale problemer, kardivaskulære problemer og brystkreft. 

6. Du tar visse legemidler

Du kan få problemer med søvnen om du bruker visse reseptpliktige medisiner som kortikosteroider, stimulerende midler for ADHD, antidepressive midler, medisin for høyt blodtrykk, skjoldbruskkjertelhormon samt noen prevensjonsmidler. Noen midler mot forkjølelse og influensa som ikke er reseptbelagte, kan også forårsake de samme problemene. Vanndrivende midler og smertestillende midle som inneholder koffein, samt slankepiller kan også forstyrre søvnen din.

7. Du har en sykdom

Søvnmønsteret ditt kan også bli påvirket hvis du har en underliggende sykdom. Visse tilstander som bidrar til søvnløshet er magesyre-reflux, astma, parkinsons sykdom, allergier, nyresykdom, hypertyreose og kreft. Kroniske smerter kan også føre til søvnløshet.

 

8. Du har en hormonell ubalanse

Mange kvinner har søvnproblemer før eller under menstruasjonen på grunn av singende nivåer av progesteron og østrogen. Det kan også forekomme under hele perimenopausen. Du opplever kanskje at det kan være tøft å sove og få sove hele natten. 

Hvad skal man gjøre hvis man ikke får sove?

Hvorfor får jeg ikke sove? Du vet nå at det er flere grunner som kan være årsaken, men du kan ta noen steg for å forbedre søvnkvaliteten din. Her er noen forslag:

Til å få sove 

- Lag deg en før-leggetud-rutine og tilbring minst en halvtime med å gjøre noe avslappende. Du kan lese en bok, ta et bad eller prøve noe annet. 

- Bruk ikke elektroniske apparater som f.eks. telefoner, bærbare PC-er og tablets før du legger deg. Lyset fra disse enhetene holder hjernen din konsentrert og gjør det vanskelig å få sove. 

- Prøv puste- og andre avslapningsøvelser for å håndtere stress og gjøre det lettere å få sove.

- Ikke bli liggende i sengen hvis du ikke får sove i løpet av 20 minutter. Gå til et annet rom en stund eller gjøre noe avslappende som å høre på musikk eller lese. Det blir bare vanskeligere å få sove hvis du blir liggende våken i sengen. 

- Lag en spesifikk søvnplan og sørg for å stå opp på samme tid om morgenen hver dag. Du bør gjøre det selv om du ikke sovner på samme tid hver kveld. Dette hjelper kroppen din med å tilpasse deg søvnplanen din. 

Til å få sove igjen

- Ikke innta koffein om ettermiddagen eller om kvelden. Du bør også unngå alkohol rett før sengetid, fordi disse drikkevarene kan forårsake dehydrering og få deg til at våkne midt på natten.

- Gjør søvnmiljøet ditt komfortabelt og fri for forstyrrelser. Sørg for at soverommet ditt er mørkt; Bruk mørke rullegardiner om nødvendig. 

- Prøv en pusteøbelse hvis du våkner opp midt på natten. 

- Ikke bli liggende i sengen hvis du ikke har sovnet i løpet av 20 minutter. Gå til et annet rom eller prøv noe som hjelper med å få roet ned sinnet. 

Til å unngå å våkne for tidlig

- Hold søvnmiljøet ditt komfortabelt og mørkt. Det bør også være stille.  Hvis det er sjenerende gatelys, så bruk mørke gardiner. Bruk ørepropper eller en støymaskin for å håndtere uønsket bråk. 

- Lær hvordan du bruker pusteøvelser til å roe ned sinnet. 

 

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.