Ikke mange vet dette: Slik oppdager du tegne på høyt kolesterol i ansiktet ditt

02/03/2024 21:00

Emma

Helse
Foto: Shutterstock.com
Kolesterol kalles også "den stille morderen".

En far har  delt sin personlige kamp med høyt kolesterol og advarer nå andre om de mindre åpenbare tegnene som kan indikere en alvorlig helserisiko.

Etter å ha møtt risikoen for et fremtidig hjerteinfarkt selv, understreker han viktigheten av å være oppmerksom på kroppens subtile signaler.

Kolesterol er et fettstoff i blodet som også har blitt kalt den "stille morderen", da det sjelden manifesterer seg med åpenbare symptomer, men øker risikoen for hjertestans og hjerneslag betydelig. For de med en genetisk predisposisjon for høyt kolesterol, kan imidlertid visse tegn peke på problemet i god tid.

Mannen hadde hatt høyt kolesterol nær kroppen i en tidlig alder da moren gjennomgikk trippel bypassoperasjon i en alder av 30 og senere døde i en alder av 50. I denne forbindelse oppdaget den da eneste 17 år gamle gutten at hans LDL-kolesterolnivå var forhøyet. En genetisk tilstand, familiær hyperkolesterolemi, betydde at høyt kolesterol løp i familien.

"Det første tegnet var små gulaktige flekker over øyelokket mitt - kolesterolavleiringer - som indikerer en mulig oppbygging i det vaskulære systemet," forklarer han.

Til tross for omfattende innsats for å takle kolesterolnivået, forble det høyt selv om symptomene avtok.

Det var ikke før i en alder av 49 år, på forespørsel om en grundig hjertehelsekontroll, at ytterligere tester avslørte alvorlige kalkavleiringer i blodårene rundt hjertet hans, inkludert en 80% blokkering i en av de store hjertearteriene.

Heldigvis unngikk han åpen hjerteoperasjon ved å få satt inn en stent.

Han deler sin historie som en advarsel til andre, spesielt foreldre, om å ta de første tegnene på høyt kolesterol på alvor - tegn som ofte er lette å overse. Han understreker at selv om de fleste ikke vil oppleve symptomer, er en blodprøve den eneste måten å oppdage høyt kolesterol på, og at en sunn livsstil kan spille en nøkkelrolle i å håndtere risikoen.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.