Kaffe brukes som et stimulerende middel: Men for disse menneskene er drikken faktisk døsende

29/04/2024 13:00

Emma

Helse
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
I tillegg har en kvinne med diagnosen delt egne erfaringer med overraskende symptomer.

I dag lærer vi mer og mer om egenskapene og atferdsmønstrene til personer med oppmerksomhetsunderskudd/hyperaktivitetsforstyrrelse (ADHD).

En livscoach har avslørt fem mindre kjente vaner som personer med denne oppmerksomhets-og hyperaktivitetsforstyrrelsen ofte utviser, inkludert henne selv.

Det skriver Mirror.

Her er en nærmere titt på disse vanene:

Gjentar sanger

Personer med ADHD har en tendens til å lytte til den samme sangen om og om igjen i uker eller måneder. De gjør dette til de føler at de har «trukket alle følelsene» ut av melodien og blir lei av det. Denne vanen kan virke rart for andre, men for de med ADHD gir det en følelse av komfort og stabilitet.

Utsettelse av små oppgaver

Selv om en liten oppgave bare tar noen få minutter å fullføre, har personer med ADHD ofte problemer med å motivere seg til å gjøre det. De forstår at oppgaven ikke tar lang tid, men de finner ikke motivasjonen til å komme i gang. Dette skyldes ofte en utfordring med å regulere oppmerksomheten deres.

Kollisjoner med møbler

Det kan komme som en overraskelse for noen at personer med ADHD ofte støter på møbler eller andre gjenstander. Dette skyldes at ADHD kan påvirke propriosepsjon, som er kroppens evne til å oppfatte bevegelse og kroppsposisjon. Personer med ADHD kan ha en mindre nøyaktig følelse av hvor kroppen deres er i rommet.

Kaffe og døsighet

For de fleste har kaffe en stimulerende effekt og bidrar til å øke årvåkenheten. Men for personer med ADHD kan det ha motsatt effekt. Dette skyldes at de ofte har lavere dopaminnivåer. Koffein øker dopaminnivået midlertidig og kan faktisk få dem til å føle seg mer sliten og overveldet.

Lang tid i bilen etter ankomst

Personer med ADHD kan også ha problemer med å bytte oppgaver og miljøer. Dette kan føre til at de sitter i bilen i lang tid etter ankomst til bestemmelsesstedet. De trenger tid til å forberede seg mentalt for å bytte fra en aktivitet til en annen.

Det er viktig å forstå at selv om disse vanene kan være relatert til ADHD, betyr det ikke nødvendigvis at alle med disse vanene har lidelsen. ADHD er en kompleks tilstand, og en diagnose bør stilles av kvalifisert helsepersonell.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.