Kan styrke hukommelse og immunforsvar: Lege avslører enkel pusteteknikk

08/05/2024 07:00

Emma

Helse
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Tenk at noe så enkelt som å puste kan ha den effekten!

Ifølge Dr. Michael Mosley - TV-lege og oppfinner av Fast 800-dietten - kan du gjøre denne naturlige prosessen helt feil. Tenk et øyeblikk: Puster du med nesen eller munnen?

I en episode av sin podcast 'Just One Thing' fokuserte Dr. Mosley på pustemetoder, og sa at man bør inhalere gjennom nesen og puste ut gjennom munnen når man kan.

Denne enkle endringen i pusten din kan øke oksygenopptaket, holde tannkjøttet sunt, bidra til å bekjempe infeksjoner og kanskje til og med forbedre hukommelsen, hevdet han.

– Nå lurer du kanskje på hvordan det kan ha noe å si om du puster inn gjennom nesen eller – som mange andre – gjennom munnen. Hvordan kan det gagne helsen din? sa han, ifølge The Sun.

Derfor virker det

Dr. Mosley innrømmet at han selv var skeptisk til om luftveiene du puster gjennom faktisk kan gjøre en forskjell for helsen din. Men han sa at «vitenskapen bak det er overraskende og veldig tydelig».

Å inhalere gjennom nesen er faktisk noe annet enn å sørge for at pusten er dyp og langsom, fortsatte TV-legen.

"Pust gjennom nesen kan virkelig forbedre lungefunksjonen, blodårene og til og med din romlige bevissthet. Og det kan beskytte deg mot sykdommer, "forklarte Dr. Mosley.

Han bemerket at noen mennesker synes det er vanskelig å puste gjennom nesen, og kroniske allergier eller infeksjoner kan også komme i veien.

Men for de som ikke synes det er vanskelig, sa legen at «å bytte til nesepust kan være en av de enkleste tingene du kan gjøre for å forbedre din helse og velvære».

1. Det holder tennene sunne

For det første kan det bidra til å holde munnen sunnere, sa han. Når du suger inn luft gjennom munnen, har du noen gang lagt merke til at munnen din bare er tørrere?

Å puste gjennom munnen din kan faktisk redusere mengden spytt du produserer, forklarte Dr. Mosley.

Ikke bare gjør det deg tørst, men det øker også risikoen for ting som tannråte og betent tannkjøtt, da spytt spiller en avgjørende rolle i å drepe bakterier i munnen.

2. Det kan gi hjernen et løft

At måten du puster på påvirker hukommelsen din høres litt usannsynlig ut, ikke sant?

Men Dr. Mosley siterte forskning der 22 frivillige hadde en minnetest gjort mens de var i en hjerneskanner.

"Når de pustet gjennom nesen, presterte de bedre, og skanningene viste at hjernen deres jobbet mer effektivt enn når de pustet gjennom munnen, " sa han.

3. Det kan hjelpe kroppen din med å bekjempe infeksjoner

Innånding gjennom nesen kan øke nivåene av nitrogenoksid, noe som øker blodstrømmen gjennom lungene. Dr. Mosley snakket med professor Jon Lundberg fra Karolinska Institutet i Sverige, som først oppdaget at nesehulen produserer nitrogenoksid.

– Nitrogenoksid genereres i kroppen vår og har som hovedfunksjon å regulere hjerte- og karfunksjonen. Så det utvider blodårene, gjør blodstrømmen lettere og det reduserer også blodtrykket, sier Lundberg.

"I veldig, veldig høye konsentrasjoner er nitrogenoksid en del av immunsystemet, og det kan faktisk bidra til å drepe bakterier og virus."

Han la til at nivåene av nitrogenoksid er to til fem ganger høyere når vi puster gjennom nesen i stedet for gjennom munnen. Dr. Lundberg sa at økte nivåer av nitrogenoksid bidrar til å holde bihulene sterile - og det er der oksidet produseres.

Når oksidet finner veien til lungene, har det ikke en "direkte antimikrobiell effekt". Dette betyr at det ikke angriper bakterier fordi det er for fortynnet på den tiden.

"Men det utvider karene - spesielt på toppen av lungene. Så blodstrømmen føres dit, slik at vi får bedre blodgjennomstrømning i det området, sier Lundberg.

Det er vanligvis dårlig blodstrøm til toppen av lungene på grunn av tyngdekraften, noe som gjør dette området mer utsatt for infeksjon. Men nitrogenoksid brakt inn av nesepust kan øke blodstrømmen i de øvre lungene med opptil 25%.

"En god blodstrøm er alltid bra for kroppen å motstå en infeksjon, så ved dette beskytter vi lungene," fortsatte han.

4. Det øker mengden oksygen

Dr Lundberg sa at det som er "enda mer fascinerende" er at nesepusten øker absorpsjonen av oksygen.

– Når nitrogenoksid treffer blodårene i lungene, utvider det dem og øker oksygenopptaket. Så vi tar inn litt mer oksygen når nitrogenoksid er til stede, sier han.

Mer oksygen i blodet betyr mer drivstoff tilgjengelig for musklene under trening. Noen mennesker - for det meste idrettsutøvere - tape munnen lukket under trening for å sikre nesepust.

Det antas at bedre oksygenrikt blod kan forbedre søvnkvaliteten, redusere tretthet på dagtid, sult og humørsvingninger.

Hvis du tenker på å endre pustemetoder, foreslår Dr. Lundberg først å bli bevisst på hvordan du trekker luft inn.

Hvis du har stoppet opp, anbefalte han at du injiserer litt saltvann i hvert nesebor i stedet for å bruke de vanlige medisinene.

Læs også:

Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.
Kvinne legger sitronene sine i fryseren – så skjer magien som får nordmenn til å gape De færreste vet hvorfor du bør legge sitronene dine i fryseren.