Kjenn tisset ditt: Dette sier urinens farge om kroppen din

06/06/2024 01:25

Emma

Helse
En av måtene å holde øye med helsen din på er å sjekke fargen på urinen din. Les her hva de forskjellige fargene kan være tegn på.

Klart urin
Du hører ofte at det er sunt å drikke mye vann, men det er også grenser. Hvis urinen din er helt klar, kan det være et tegn på at du er overhydrert, sier urolog Jane Miller til CNN.  

Blekgul
Hvis tisset ditt er ganske blekgult, er du sannsynligvis riktig ansatt. Det skal være en farge mellom klar og eplejuice, sier Miller. I tillegg sier denne fargen ikke så mye om helsen din.

Sterk gul
Hvis urinen din er en sterk, nesten neonfarget gul, så er det på grunn av B-vitaminer. Det vil til og med lyse opp hvis du lyser opp med UV-lys på den. Men frykt ikke den fargerike tisset, ingenting skjer med det, sier legen.

Brungul
Eplejuice, som sagt, er den øvre grensen for hvor mørk urinen din må være. Dette trenger imidlertid ikke å bety at du er dehydrert hvis urinen din er i det spekteret. Nyrene er flinke til å tilpasse seg slik at urinen blir så konsentrert som den skal være. Men hvis urinen forblir den mørke fargen, kan det være en god ide å drikke litt mer vann.

Brunt
Brunt urin kan komme fra det faktum at du har myoglobin i tisset ditt. Det er et protein som finnes i muskler som frigjøres når musklene bryter ned. Hvis urinen din er brun, kan det være et tegn på at du for eksempel overskolerer. Det har vært forbundet med harde treningsmetoder som Crossfit. Du må oppsøke lege hvis urinen er brun.

Grønnblå eller oransje
Det ser skummelt ut, men det er sannsynligvis bare fordi du tar medisiner for en urinveisinfeksjon. Det er et middel der kan gi deg blå urin, som er oransje urin.

Rosa eller rødt
Det kan enten bety noe helt ufarlig, som å ha spist mange rødbeter, men det kan også være mer alvorlige grunner til den rødlige urinen. Det kan også bety at du har blod i urinen, noe som kan være et tegn på urinveisinfeksjon eller nyrestein. Enda verre, det kan være forskjellen mellom den typen kreft i de dårlige tilfellene.