Kroppen advarer deg mot brystkreft: Her er fem tegn du aldri må ignorere

06/12/2017 15:30

Anniken Hauge

Helse
Brystkreft er den hyppigste kreftformen blant kvinner. Her er fem tegn du ikke må ignorere.

Hvert år rammes cirka 3.500 personer i Norge av brystkreft, og det er hyppigste kreftformen blant kvinner.

Så sel vom du kanskje tenker at brystkreft er noe som rammer andre, så bør du holde et våkent øye med signalene på brystkreft.  

I motsetning til flere andre kreftformer, kan du heldigvis beskytte deg mot brystkreft hvis du er oppmerksom og blir behandlet i tide. Den svenske siden kampenmotcancer.se understreker fem tidlige symptomer på brystkreft du ikke skal ignorere. 

1. Sjekk brystene dine ofte:

Det er først og fremst viktig at du undersøker deg selv, og lærer å kjenne brystene dine. Det er en forutsetning for at du kna oppdage eventuelle endringer. 

Du bør kontrollere både brystene og armhulene dine regelmessig. Hvis du merker noen endringer så bør du ta kontakt med legen din.

2: Vite hva du skal lete etter:

Når du skal venne deg til å kontrollere brystene dine jevnlig, er det selvfølgelig lurt å vite hva du skal se etter. 

Først og fremst bær du være oppmerksom på klumper i brystene. 

Klumpene betyr nødvendigvis ikke at du har brystkreft. De kan kommer i forskjellige varianter og kan skyldes infeksjoner, arrvev eller en ufarlig cyste.

Men nettopp derfor er et utorlig viktig at du undersøker brystene regelmessig, så du vet hvordan brystene dine er til vanlig, og dermed kan merke om noe er annerledes.

En kreftknute er vanligvis hard, vanskelig å bevege og gjør i utgangspunktet ikke vondt når man klemmer på den. Knuter kan forekomme både i brystene og armhulene.

3. Kontroller huden på brystene dine:

Det er ikke bare inne i brystet du skal være oppmerksom på endringer. Det er også viktig å være oppmerksom utenpå huden.  Blant annet skal du se etter om huden er rynkete, ekstra tykk, rød eller hvis brystet er hovent eller ømt over lengere tid, som også kan være tegn på brystkreft.

4. Sjekk brystvortene dine:

Du bør også kontrollere brystvortene dine, og hvis du opplever noe av følgende, må du straks kontakte legen din: smerte, rødme, hard hud, innvendte brystvorter eller væske som ikke er morsmelk.

5. Få legen din til å gi deg en sjekk:

Uansett om du er hos legen på for en årlig helsesjekk eller på grunn av noe helt annet, så bør du alltid be legen sjekke brystene dine for å være på den sikre siden.

Hvis du er den minste smule bekymret eller føler endringer, bør du alltid kontakte legen og få en undersøkelse.