Legen avslører: Dette er grunnen til at du bør følge "15:00-regelen"

09/04/2024 14:00

Sofie

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Når pleier du å slutte?

Det er ingen hemmelighet at mange nordmenn starter dagen med en kopp kaffe.

Men man bør være forsiktig med den oppkvikkende effekten av kaffe utover dagen, noe som har ført til at en lege spesialisert på søvnproblemer har innført en «regel» for å sikre at kaffe ikke forstyrrer nattesøvnen.

Dette melder det finske nyhetsmediet Ilto Sanomat.

Fordeler og ulemper

Legen Eevert Partinen påpeker at kaffe kan påvirke søvnkvaliteten betydelig, men fremhever også dens positive aspekter:

"Koffein kan til en viss grad motvirke de negative effektene av søvnmangel ved å forbedre årvåkenhet, reaksjonstid og arbeidsminne, som forskning viser."

Han advarer imidlertid mot overdreven inntak av kaffe, da dette kan føre til en negativ spiral av dårlig søvn og økt kaffeforbruk, som til syvende og sist kan resultere i avhengighet av kaffe gjennom dagen for å opprettholde energinivået.

Problemet ligger først og fremst i koffeinens halveringstid.

Lengre enn de fleste tror

Halvparten av koffeinen er fortsatt aktiv i kroppen seks timer etter din siste kopp kaffe, noe som kan påvirke søvnen din.

Legens råd er enkelt:

"Jeg har funnet ut gjennom eksperimentering at klokken 15 er en "sikker grense" for meg. Etter den tiden unngår jeg vanligvis å drikke kaffe med mindre jeg er på nattskift.

Han bemerker at en forskjell kan merkes etter bare noen få dager hvis du prøver '15:00-regelen'.

Velg koffeinfri kaffe for smakens skyld

For de som liker kaffe først og fremst for smakens skyld, kan det å bytte til koffeinfri kaffe være en løsning, uten at det går på bekostning av helsefordelene, inkludert redusert risiko for visse sykdommer:

– Forskning viser at koffeinfri kaffe gir de samme helsefordelene som vanlig kaffe, sier legen.

Så hvis du drikker mye kaffe sent på dagen og har opplevd søvnproblemer, kan det være verdt å vurdere 'regelen'.

Læs også:

Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.
Vaskemaskinen er full av bakterier: Med dette trikset vil du utrydde dem på kort tid I de fleste hjem er vaskemaskinen ofte i bruk - og dette betyr også at du bør sørge for at den holdes ren.