Legen avslører sine beste tips: 3 ting du kan gjøre hvis du er forstoppet

26/04/2024 14:00

Sofie

Helse
Foto: TikTok
Foto: TikTok
Hvis du er forstoppet, så er det garantert til stor ulempe for deg. Her får du en leges tre beste forslag til hva du kan gjøre med det.

Dr. Janine Bowring, en kanadisk lege, anbefaler visse vaner som kan hjelpe med umiddelbar avføring og er spesielt nyttig for personer som opplever forstoppelse.

Hun forklarte i en TikTok-video til sine 870 000 følgere metoder for å lindre forstoppelse.

1. Fiber

Dr. Bowring anbefaler å øke inntaket av fiken, da de er rike på fiber og effektive mot forstoppelse. "Fiken er utrolige, de er fulle av fiber og gode for å håndtere forstoppelse," sa hun i videoen.

Fiber er et essensielt næringsstoff kjent for å redusere risikoen for hjertesykdom, hjerneslag, diabetes type 2 og tarmkreft. De er også viktige for å opprettholde regelmessige avføringer da de mykner og øker volumet på avføringen.

Omtrent tre til fem tørkede fiken inneholder omtrent fem gram fiber, som er nesten en sjettedel av den anbefalte daglige mengden på 30 gram.

"Det er viktig å konsumere et bredt utvalg av plantebaserte matvarer for å sikre tilstrekkelig fiberinntak," sa ernæringsfysiolog Dr. Duane Mellor fra Aston University.

2. Hydrering

Dr. Bowring påpeker viktigheten av å drikke nok vann. "Selvfølgelig må du være skikkelig hydrert for å holde ting i gang," sier hun. Å konsumere seks til åtte glass vann daglig anbefales for å holde seg hydrert, noe som også bidrar til å holde avføringen myk slik at den lettere kan passere gjennom tarmen.

"For å få mest mulig ut av fiberinntaket, er det nødvendig å ha rikelig med væske, slik at den ekstra bulken fra maten ikke setter seg fast," la Dr. Mellor.

3. Olje

Som et tredje råd sier Dr. Bukker for å tilsette olivenolje til kaffen. "Dette er en oppskrift jeg har delt, og du vil elske den. Den hjelper også med vekttap," deler hun.

En studie publisert i European Journal of Nutrition i 2018 fant at olivenolje kan bidra til å redusere kroppsfett og blodtrykk hos kvinner. Forskning fra Journal of Renal Nutrition i 2015 fant at litt mer enn en teskje olivenolje daglig reduserte forstoppelse blant 50 deltakere.

Kaffe er kjent for å få fart på avføringen, da den øker produksjonen av hormonet gastrin, som stimulerer muskelsammentrekninger i magen og får tarmene til å bevege seg.

Eksperter erkjenner at kombinasjonen av kaffe og olivenolje kan lindre forstoppelse, men det er ikke nødvendigvis den sunneste løsningen. "Selv om olivenolje og kaffe kan øke hastigheten på avføringen, skyldes dette ofte irritasjon av tarmen," forklarte Dr. Mellor.

Han understreket også viktigheten av fysisk aktivitet for å opprettholde regelmessige og sunne avføringsvaner som en del av en sunn livsstil.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.