Leger advarer om farene ved stress: Kan få alvorlige konsekvenser

26/05/2024 18:00

Sofie

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er lett å havne i en ond spiral.

Sandra af Winklerfeldt Hammarberg, spesialist i allmennmedisin, gjør oppmerksom på den alvorlige effekten stress og angst har på kroppen under et intervju i Nyhetsmorgon.

Hun advarer spesielt mot risikoen for å havne i en «ond spiral», der psykisk stress går over til fysiske symptomer.

Eksperten forklarer at mange pasienter søker omsorg for fysiske plager som det ikke finnes medisinsk forklaring på, som ofte kan spores til underliggende stress og angst.

Hun beskriver hvordan akutt stress kan vise seg i symptomer som hjertebank, kortpustethet og svette, mens langvarig stress kan føre til mageproblemer, søvnvansker, hodepine og muskelspenninger.

Hun fremhever også faren ved å overanalysere og bekymre seg for hvert eneste lille tegn på stress, som kan gjøre situasjonen verre.

– Hvis jeg har en tendens til å bekymre meg, så har jeg større risiko for å havne i «den onde spiralen», sier hun i intervjuet.

Af Winklerfeldt Hammarberg understreker viktigheten av å ikke være for oppmerksom på kroppens signaler, noe som kan forsterke frykten for ulike symptomer.

Hun anbefaler i stedet kunnskap og bevissthet om hvordan stress og angst påvirker kroppen, og foreslår metoder som CBT for de som sliter med disse problemene.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.