Leger avslører: Dette skjer med vaginaen din hvis ikke har nok sex

Foto: Shutterstock

Det er ikke nok å krølle laknene et par ganger i året hvis man vil holde vaginaen frisk og rask. Får man for lite sex, kan skjeden faktisk bli rammet av en irriterende lidelse.

Selv om januar er den måneden i året hvor alle skal trene masse og gi full gass for å få kroppen i gang igjen, så kan det lønne seg å holde øye med de nedre regioner også.

Og på samme måte som man holder kroppen i form ved å løpe på mølla, så er det også viktig å ha sex jevnlig for ellers kan det gå utover skjeden din, skriver Mirror.

Medisinsk kalles det vaginal atrofi, hvilket på godt norsk bare heter tørrhet i skjeden. De fleste kvinner opplever tørrhet i skjeden flere ganger i løpet av liv, og det rammer så mange som annenhver kvinne i overgangsalderen.

Synderen finnes i det kvinnelige kjønnshormonet østrogen, som vanligvis står for å sikre at slimhinnen i skjeden danner sekret som både renser skjeden og gjør den fuktig under samleie.

Les også

Mann holdt seg for nesen da han skulle til å nyse: Da legene undersøkte ham, trodde de ikke sine egne øyne

Hvis kroppen ikke produserer nok østrogen, blir ikke skjeden fuktig nok. Skjeden blir da tørr og irritabel, og det kan føre til kløe, irritasjon, utflod og smerter i forbindelse med sex.

Hvis man ammer, gjennomgår cellegiftbehandling eller røyker, har man større risiko for å få tørrhet i skjeden. Økt seksuell aktivitet kan bidra til å forebygge tørrhet, da blodomløpet i skjeden stimulerer produksjon av østrogen som gjør skjeden våt.

Louise Mazanti er sexterapeut i London og har hjulpet mange kvinner som plages med tørrhet i skjeden. Hun har følgende råd:

- Det gjelder å få bevegelse og stimulere vevet i skjeden, slik at det blir levende og elastisk. Mange kvinner opplever det én eller flere ganger i løpet av livet, og sier de ikke har et sexliv fordi de ikke har en partner, sier hun til Mirror og fortsetter:

- Men det er like viktig å ha et seksuelt forhold med seg selv.

Les også

Fant enorm ‘meteoritt’ på bakken utenfor landsby: Nå avslører politiet den ekle sannheten

Hvis du daglig opplever et stort ubehag eller synes det er ubehagelig å ha sex på grunn av tørrhet i skjeden, så kan du benytte deg av glidemiddel under samleie eller en spesiell fuktighetskrem som kan brukes lokalt rundt skjeden, som du får på apoteket.

I tillegg fraråder leger alle mulige hjemmelagde løsninger i form av eddik, yoghurt og dessuten tamponger som tørker ut skjeden. Generelt skal du aldri stikke disse fem tingene i egen eller andres skjede.