Må du på do om natten? Legen forklarer hvorfor og hvordan du kan forhindre det

16/04/2024 05:00

Emma

Helse
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Hvor mange ganger er du oppe i løpet av en natt?

Mange ting skjer med oss når vi blir eldre.

Lokkene blir grå (eller forsvinner), huden blir slapp og rynkete, syn og hørsel kan begynne å svikte - og for menn kan du like godt venne deg til det faktum at fra 50 år må du stå opp om natten for å gå på toalettet.

Som sådan er det ikke noe unormalt om å måtte stå opp en gang, men hvis det skjer igjen og igjen, og kanskje til og med hver natt, kan det ødelegge nattesøvnen, noe som fører til mer dårlig helse.

Men frykt ikke, fordi Dr. Edward (Ted) Schaeffer fra Northwestern University i Chicago, Illinois, har delt sine beste triks for å hjelpe menn med å redusere disse nattlige utfluktene på Peter Attia Drive Podcast.

Hold deg unna våte varer

Det første rådet er klart og enkelt: Unngå alkohol før sengetid.

Øl og andre alkoholholdige drikker har en tendens til å fylle blæren veldig raskt, og alkoholen i seg selv hemmer til og med produksjonen av anti-urinproduksjonshormonet.

Som Dr. Peter Attia, podcastverten, bemerket: "Alkohol hemmer dette hormonet, og derfor er alkohol før sengetid en god oppskrift for å stå opp og urinere. Du får væsken i drikken, og så får du et molekyl som hemmer frigjøringen av det antidiuretiske hormonet.

Så her er den klare beskjeden: Dropp den sene kveldsølen og vurder om du ikke også bør droppe rødvinen til middag.

Hold deg unna væsker generelt - om kvelden;

Dr. Schaeffers andre råd er like lett å gå til. Når du sitter og ser en film om kvelden er det veldig naturlig å ha en kopp te eller koffeinfri kaffe, eller kanskje et glass brus å nyte, men det skaper problemer noen timer senere, da du helst skulle ha nådd drømmeland.

Drikkevæsker like før sengetid øker mengden væske i blodet, noe som fører til hyppige besøk på toalettet om natten.

Hvis uhellet til slutt skjer og du må stå opp om natten for å gå på do, bør du også avstå fra å bare ta et glass vann før du legger deg under dyna igjen. Væsken går raskt gjennom kroppen, og du risikerer å måtte reise deg opp igjen før du faktisk må reise deg.

Rådene her løser kanskje ikke alle problemer med nattlig vannlating, men de er enkle og praktiske trinn du i det minste kan begynne med å prøve.

Men hvis du generelt har problemer med å stå opp om natten for å gå på toalettet, bør du snakke med legen din.

Læs også:

Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.
Kvinne legger sitronene sine i fryseren – så skjer magien som får nordmenn til å gape De færreste vet hvorfor du bør legge sitronene dine i fryseren.