Mange nordmenn elsker jordbær – men få kjenner til den utrolige effekten av den populære frukten

12/04/2024 10:00

Sofie

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er ikke mange som vet om den fantastiske effekten jordbær har.

En studie har vist at et daglig inntak av den populære frukten kan ha en positiv effekt på hjernen.

Dette skriver det brasilianske mediet Catracalivre.

Studien er utført av University of Cincinnati i USA. Der ble det oppdaget at inntak av frukten kan bidra til å forebygge demens.

Som publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nutrients, tyder forskningen på at et daglig inntak av jordbær kan redusere risikoen for demens.

Professor Robert Krikorian fra University of Cincinnati School of Medicine understreker viktigheten av antocyaniner – som finnes i blant annet jordbær – for å bidra til ens helse.

I 12 uker ble 30 deltakere instruert om å ta enten et jordbærbasert pulverisert kosttilskudd eller en placebo daglig.

Deltakerne som konsumerte det jordbærbaserte kosttilskuddet la merke til en betydelig forbedring i hukommelsen og en reduksjon i depressive symptomer.

Så hvordan kan jordbær bidra til å redusere risikoen for demens?

Ifølge Krikorian kan den kognitive forbedringen observert i studien være knyttet til en reduksjon i betennelse i hjernen. Jordbær har vist seg å bidra til dette og har derfor potensiale for å bekjempe demens.

Forskningen fremhever imidlertid behovet for fremtidige studier med flere forsøk og forskjellige doser av jordbær for å utforske forholdet mellom jordbærinntak og kognitiv helse ytterligere.

Hva annet kan gjøres for å minimere risikoen for demens?

  • Fisk som er rik på omega 3, frukt og grønnsaker, nøtter, frø og fullkorn er eksempler på matvarer som kan redusere forekomsten av demens.

  • Unngå høyt inntak av mettet fett, raffinert sukker og bearbeidet mat.

  • Sørg for å drikke nok væske og tren regelmessig. Disse vanene bidrar til generell helse.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.