Mange nordmenn gjør det: Derfor må du aldri drikke vannet som har stått på nattbordet ditt

28/02/2024 16:00

Sofie

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Bekvemmeligheten med et glass vann ved sengen er stor – men helsekonsekvensene kan være like store.

Mange nordmenn liker å ha med seg et glass vann når de legger seg. Den er plassert pent på nattbordet, klar for om det melder seg en tørst i løpet av natten som må slukkes. 

Mange av oss starter også dagen med en slurk vann fra glasset som har stått ved sengen vår over natten. Til å begynne med virker det som en sunn og forfriskende måte å vekke kroppen på, men denne rutinen kan faktisk gjøre mer skade enn nytte.

Nærmere undersøkelser av hva som skjer med vannet i glasset over natten viser at det kan bli en kilde til bakterier og mugg. Spesielt for personer med nedsatt immunforsvar eller generelt svekket immunforsvar, kan konsekvensene av å konsumere dette vannet være skadelige.

Det kan komme som en overraskelse for mange at et så enkelt og hverdagslig valg kan ha negative effekter på helsen vår. Eksperter advarer om at vann som har stått ute i romtemperatur i flere timer – eller til og med over natten – har større risiko for å bli forurenset.

Dette er fordi stillestående vann kan tiltrekke og gi næring til mikroorganismer som trives i miljøer med liten bevegelse og varierende temperatur.

Rådene fra helseekspertene er klare: For å sikre at vi starter dagen på en sunnest mulig måte, bør vi alltid drikke friskt og rent vann.

Dette innebærer å fylle et rent glass eller en flaske med vann fra springen eller bruke en vannbeholder beregnet for oppbevaring av drikkevann.

Denne enkle endringen i morgenrutinen vår kan være en liten, men viktig handling for å beskytte helsen vår. Det understreker også viktigheten av å alltid være klar over kilder til potensielle helserisikoer – selv i de mest rutinemessige aspektene av hverdagen vår.

Kilde: Informebrasil