Mange nordmenn gjør det: Du bør aldri spise disse potetene

10/03/2024 05:00

redaktion

Helse
Foto: Shutterstock
Mange gjør det for å redusere matsvinn – men de bør nok revurdere.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Når våren banker på døren og de siste restene av vinterens grønnsakslager begynner å vise tegn til nytt liv, står mange av oss overfor dilemmaet: Kan de spirende potetene i spiskammeret fortsatt finne veien til middagsbordet, eller har de bli en helsefare?

Dette spørsmålet, som har sendt mange på et raskt Google-søk rett før middag, er relevant for alle som ønsker å minimere matsvinn uten å gå på akkord med sikkerheten.

Det dreier seg om det lett giftige stoffet solanin, som poteter produserer når de begynner å spire. Den gode nyheten er at ikke alle spirer signaliserer slutten på poteten.

Hvis spirene er mindre enn en centimeter, er konsentrasjonen av solanin generelt lav nok til at poteten fortsatt kan nytes – etter å ha fjernet spirer og eventuelle grønne flekker, selvfølgelig.

Det skriver Bildderfrau

Ifølge dem er det imidlertid en helt annen historie når spirene overstiger en centimeter. Her er det lurt å si farvel til knollen, da det oppstår fare for ubehagelige symptomer som mageirritasjon eller verre.

Solanine er ikke noe å spøke med; det er en forsvarsmekanisme i nattskyggeplanter som poteter og tomater, designet for å holde skadedyr og sykdommer unna.

Fødevarestyrelsen har imidlertid et litt annet svar på dilemmaet, de skriver slik:

Tips om poteter:

  • Fjern evt spirer – potetspirer har et høyt glykoalkaloidinnhold. Så kan du spise poteten.

  • Spis kun knollen av poteten. De andre plantedelene som blader og stilker er giftige.

  • Ikke oppbevar poteter i lys da de blir grønne.

  • Kast grønne poteter, selv om bare en liten del er grønn. Når bare en liten del er grønn, er det glykoalkaloider i hele poteten.

For å forhindre at poteter spirer, er riktig oppbevaring nøkkelen.

Det ideelle hjemmet for potetene dine er et kjølig, mørkt og tørt sted – kjelleren eller et kjølig pantry, langt unna varmen på kjøkkenet. Ved å oppbevare dem ved en temperatur mellom 3 til 5 grader, i en leirebeholder eller jutepose, kan du forlenge holdbarheten og nyte hver kilo du har kjøpt eller høstet.

Så neste gang du står overfor en knoll med ambisjoner om å bli en plante, husk at litt kunnskap og omsorg kan redde den fra søpla og i stedet gjøre den til en del av ditt neste måltid.